Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група в МЗ обсъжда предложения за промени в Закона за кръвта

Снимка: БГНЕС

Работна група на Министерството на здравеопазването обсъжда предложения на Националния център по трансфузионна хематология за промени в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането, каза за "Хоризонт" директорът на Центъра д-р Николай Андреев. Слушатели сигнализираха, че в момента не можеш да дадеш кръв за свой близък, ако не си в неговия район.

Промяна в Закона е нужна, защото има необходимост от връзка между петте регионални центъра, каза директорът на Националния център по трансфузионна хематология.

За да вземем, примерно, в момента недостатъчно количество А положителна кръв. Имаме, обаче ни се ще да имаме много повече и, примерно, във Варна или в Пловдив имат тази кръвна група в по-големи количества. За да се уговорим да ги вземем оттам, колегите ще трябва да кажат: "Да, добре, о кей!", но тогава ние ще ги плащаме.

Трябва да се направи система за връзка между центровете, посочва и д-р Евгения Шурлиева, трансфузионен хематолог в "Пирогов":

За съжаление, това е разпределение, което е направено от Министерството има пет регионални центъра, които набират кръв. Затова не е направена системата, с която между центровете може да се обменя кръв. Ако е направена тази система, няма да има никакъв проблем.

Воля за промяна в полза на пациентите има, категоричен е д-р Андреев:

Сегашното министерство, а и предишните, са запознати с тези проблеми.

Освен промяна в закона за връзка между петте центъра е нужна е и добра кампания за доброволно даряване на кръв у нас, иначе държавата осигурява всичко останало, каза още д-р Андреев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Подготвят се законови промени за улесняване на кръводаряването

Близки на пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане, не могат да дарят кръв за тях, ако не са в района на населеното място на нуждаещия се, защото няма връзка за обмен на кръв между петте регионални центъра в България. Кръвопреливане се налага..

публикувано на 26.01.16 в 10:35