Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Сафонов: България продължава да е сред най-търсените дестинации от руските туристи

Олег Сафонов и Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

България и Русия ще си сътрудничат за увеличаване на потока от туристи между двете страни. Това е записано в Протокола за сътрудничество, който беше подписан от министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова и ръководителят на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафонов.


Сафонов е в България по покана българския си колега и ще участва в Българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество. Това е най-високото държавно ниво в сектор "Туризъм" в Руската федерация, а посещение от такъв ранг в България не е имало повече от пет години.

Според  Олег Сафонов руската държава и бранша са готови да съдействат предложенията на българския бизнес да достигнат до крайния потребител, но България трябва да полага усилия да е разпознаваема на руския пазар не само с масовия летен и зимен туризъм. Той подчерта, че страната ни продължава да е сред най-търсените туристически дестинации. Най-важните теми, на които руските туристи обръщат внимание при избора на дестинация, са процедурите за издаване на визи, сигурността и транспортните връзки.

България е презентирала възможностите за морска ваканция и балнеолечение, както и за оздравителни програми и организиран детски отдих, които може да предложи на руските туристи. Проведена е била и среща с кметове на Черноморски общини. Възможностите за промотиране на София като културна и туристическа дестинация на руския пазар също са били обсъдени на срещата и с кмета Йорданка Фандъкова.

Русия е сред водещите държави на пазара на българския туризъм - за миналата година у нас са били около 485 000 руски туристи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!