Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежи от Видин и Враца ще пътуват до Брюксел

Снимка: Европейско междучасие
Днес в "Заедно" си говорим за младежи, които ще посетят Брюксел и Европарламента. Те заминават на това пътуване благодарение на способностите си. Написали са есе на тема "В каква Европа искам да живея след 5 години?".


В конкурса тази година взеха участие над 150 младежи от 23 гимназии в страната и максимално затрудниха журито със своите интересни текстове и оригинални видеа на тема "В каква Европа искам да живея след пет години?". Заради сериозната конкуренция и многото заявки за участие от някои гимназии, офисът на Светослав Малинов реши да награди с допълнителни награди още четирима ученици, които се отличиха със своята креативност и задълбоченост. А каква е наградата? Те ще посетят Европейския парламент. Тази пролет всички 27 победители ще имат възможността да видят на живо европейските институции като група в Брюксел, пише на страницата на евродепутата.

Победители в инициативата "Европейско междучасие" са четирима младежи от Северозапада. Това e Александра Ангелова от СОУ "Христо Ботев" - гр. Враца. Oт Видин имаме трима представители- Борислава Апостолова и Павел Витков от ГПЧЕ "Йордан Радичков" и Михаел Милушев ПМГ "Екзарх Антим I".


Още за идеята ни разказва местния сътрудник в Европейския информационен център във Видин Милена Младенова:

"Целта е да се види метода на работа на Европейския парламент. На децата да им се даде стимул за всяко едно нещо от тук нататък, тъй като конкурсът е за ученици от 9 до 12 клас. За Видин нямаше много участници. За другите училища от страна знам, че кандидатите са били доста. Това е едно много добро постижение за видинските деца, тъй като трябваше да пътуват само двама, но има и една специална награда. Явно учениците от Видин са впечатлили колегите, които са взели решението."  

Оказа се, че Борислава Апостолова е спечелила и едногодишно обучение във Франция и вече е заминала. Не можах да се срещна с нея. Срещнах се обаче с другия ученик от английската гимназия, който ще пътува до Брюксел. Как започна всичко за ученика в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин Павел Витков:

"Започна всичко с това, че първо съм заинтересован от политиката- икономически, политически проблеми, екологични проблеми, също така бежанската криза е Европа. И след като разбрах от фейсбук страницата на ГПЧЕ "Йордан Радичков", че има възможност да се запиша и да напиша есе, под формата на онлайн състезание, бях много въодушевен и наградата за пътуване в Брюксел много ме мотивира. Описах Европа след 5 години като място, където има възможността да бъде много благоприятно за бъдещите поколения, но ние трябва да го изградим. 5 години - това не е много дълъг период от време, но ако имаме образование, което аз смятам, че е най- важното нещо за един млад човек, всичко може да бъде постигнато и проблемите на Европа могат да бъдат разрешени."


Ще се срещна с видинските ученици и след тяхното посещение на Европарламента, за да ми разкажат впечатленията си от там. И вие ще ги научите от ефира на Радио Видин. Да пожелаем успех на младежката делегация от България в Брюксел с 4-ма представители на Българския Северозапад. Дано европейската политика да вълнува повече младежи от нашия край. Нека младите да са по-инициативни навън, за да могат поне те да помогнат на най-изостаналия регион в Европа.

Цялото предаване "Заедно" чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В община Кула се подготвят за Великденските празници

Наближават светлите Великденски празници и заедно с настъпващата пролет, сърцата са обнадеждени. Въпреки неспиращата заплаха от корона вирусната инфекция и противоепидемичните мерки, хората вече копнеят за празници, за разтуха и нормални човешки контакти.  Вече втора година културните събития и празниците както в цялата държава, така и в..

публикувано на 14.04.21 в 09:01

Духовия оркестър към читалището във Враца с пролетен концерт

Духовият оркестър към НЧ "Развитие -1869" - Враца кани жителите и гости на града под Околчица на "Пролетен концерт", под диригенството на Бойчо Димов. В програмата са включени произведения на наши и чужди автори с пролетна тематика, каза за радио Видин диригентът на оркестъра: "Ще започнем с марш "Разходка в майска утрин". След това следва..

публикувано на 14.04.21 в 09:01

106 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

2944 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Положителни са малко над 18% от направените 16 242 проби, показват данните в Единния информационен портал. Според тях най много заразени в северозапада има в област Враца - 43. С един по- малко са заразените в Монтанско - 42, а новите случаи в област Видин са 21. 3995..

публикувано на 14.04.21 в 07:48

Снимката на 13 април 2021 година

Над 8 километра разноцветни флагчета ще красят видинските паркове и ще създават настроение по празниците.  Поставянето на новата пролетна украса стартира тази сутрин от парк "Рова" при Стамбол капия.  Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в " Синята зона " на града . Променя се обхватът, за да се..

обновено на 13.04.21 в 17:54

Фотоволтаични централи ще изграждат върху общински имоти в Ружинци

Общинският съвет в Ружинци реши да даде съгласие за рекултивиране чрез депониране на земни маси на поземлени имоти, които са общинска собственост. Още 4 решения бяха взети с пълно мнозинство, каза кметът Александър Александров: "Отменихме едно решение на Общинския съвет за определяне наемна цена на едно помещение в село Дреновец и..

публикувано на 13.04.21 в 17:22

Съдът остави в ареста обвиняем за грабеж в село Бело поле

Мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи съдът на 30-годишния Б.С., който е привлечен в качеството на обвиняем за извършен от него грабеж на 84-годишната жителка на село Бело поле. Според  Териториално отделение – Белоградчик при Районна прокуратура – Видин  п рез нощта на 08.04.2021 г. обвиняемият проникнал в дома на жената и я..

публикувано на 13.04.21 в 17:18

Задържаха мъж, опитал да преведе момче от Ирак през Дунав мост 2

Мъж на 61 години е направил опит да преведе  момче на 10 години от Ирак  през българо-румънската граница на  ГКПП Дунав мост 2,  без разрешение на надлежните органи на властта . Инцидентът е от днес, съобщават от Апелативната прокуратура в София. За целта мъжът е използвал лек автомобил, а детето било укрито в багажника. Деянието му останало..

публикувано на 13.04.21 в 16:45