Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи от Видин и Враца ще пътуват до Брюксел

Снимка: Европейско междучасие
Днес в "Заедно" си говорим за младежи, които ще посетят Брюксел и Европарламента. Те заминават на това пътуване благодарение на способностите си. Написали са есе на тема "В каква Европа искам да живея след 5 години?".


В конкурса тази година взеха участие над 150 младежи от 23 гимназии в страната и максимално затрудниха журито със своите интересни текстове и оригинални видеа на тема "В каква Европа искам да живея след пет години?". Заради сериозната конкуренция и многото заявки за участие от някои гимназии, офисът на Светослав Малинов реши да награди с допълнителни награди още четирима ученици, които се отличиха със своята креативност и задълбоченост. А каква е наградата? Те ще посетят Европейския парламент. Тази пролет всички 27 победители ще имат възможността да видят на живо европейските институции като група в Брюксел, пише на страницата на евродепутата.

Победители в инициативата "Европейско междучасие" са четирима младежи от Северозапада. Това e Александра Ангелова от СОУ "Христо Ботев" - гр. Враца. Oт Видин имаме трима представители- Борислава Апостолова и Павел Витков от ГПЧЕ "Йордан Радичков" и Михаел Милушев ПМГ "Екзарх Антим I".


Още за идеята ни разказва местния сътрудник в Европейския информационен център във Видин Милена Младенова:

"Целта е да се види метода на работа на Европейския парламент. На децата да им се даде стимул за всяко едно нещо от тук нататък, тъй като конкурсът е за ученици от 9 до 12 клас. За Видин нямаше много участници. За другите училища от страна знам, че кандидатите са били доста. Това е едно много добро постижение за видинските деца, тъй като трябваше да пътуват само двама, но има и една специална награда. Явно учениците от Видин са впечатлили колегите, които са взели решението."  

Оказа се, че Борислава Апостолова е спечелила и едногодишно обучение във Франция и вече е заминала. Не можах да се срещна с нея. Срещнах се обаче с другия ученик от английската гимназия, който ще пътува до Брюксел. Как започна всичко за ученика в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин Павел Витков:

"Започна всичко с това, че първо съм заинтересован от политиката- икономически, политически проблеми, екологични проблеми, също така бежанската криза е Европа. И след като разбрах от фейсбук страницата на ГПЧЕ "Йордан Радичков", че има възможност да се запиша и да напиша есе, под формата на онлайн състезание, бях много въодушевен и наградата за пътуване в Брюксел много ме мотивира. Описах Европа след 5 години като място, където има възможността да бъде много благоприятно за бъдещите поколения, но ние трябва да го изградим. 5 години - това не е много дълъг период от време, но ако имаме образование, което аз смятам, че е най- важното нещо за един млад човек, всичко може да бъде постигнато и проблемите на Европа могат да бъдат разрешени."


Ще се срещна с видинските ученици и след тяхното посещение на Европарламента, за да ми разкажат впечатленията си от там. И вие ще ги научите от ефира на Радио Видин. Да пожелаем успех на младежката делегация от България в Брюксел с 4-ма представители на Българския Северозапад. Дано европейската политика да вълнува повече младежи от нашия край. Нека младите да са по-инициативни навън, за да могат поне те да помогнат на най-изостаналия регион в Европа.

Цялото предаване "Заедно" чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34