Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: Вече са готови стандартизираните товарови профили за електроенергия

Снимка: БГНЕС

Стандартизираните товарови профили, които позволяват на битовите потребители да излязат на свободния пазар, вече са готови. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Профилите представляват таблици с коефициенти, които показват прогнозното разпределение на потреблението на ток от абонатите, които не разполагат с електромери за почасов отчет. 

Стандартизираните товарови профили позволяват на битовите и малките стопански потребители да излязат на свободния пазар на електроенергия и са едно от изискванията на либерализацията на пазара. Въз основа на тях търговците ще могат да отправят оферти към клиентите си, а изготвянето на профилите е задължение на електроразпределителните дружества и не струва нищо на потребителите.

От тяхна страна се предлагат девет профила от ЕВН, осем от ЧЕЗ и седем от ЕНЕРГО-ПРО – обясни председателят на регулатора Иван Иванов. До края на този месец предстоят срещи с представители на енергодружествата, по време на които трябва да станат ясни мотивите на ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО за предложените товарови профили:

След което те ще бъдат приложени по отношение на потребителите. Очаквам това нещо да стане не по-късно от началото на месец април.

Иванов уточни, че тези срокове не задължават по никакъв начин, особено битовите потребители, да излязат от регулирания пазар, в който се намират сега:

Ще имат право на избор да излязат на пазара, но не да бъдат задължени да го сторят това. Целият този процес в Чехия е продължил близо шест години.

Иванов отрече твърденията, че онези, които не излязат на свободния пазар, а останат на регулирания, ще плащат повече:

Не означава това, защото те остават в режима, на който са и сега – коментира Иван Иванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!