Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски военен съветник е загинал в Сирия

Руският военен съветник в Сирия, според медиите в Москва, може да е загинал вследствие на артилерийски обстрел, идващ от територията на Турция. Тази информация първоначално бе разпространена от сирийската правителствена армия. Според тях обстрелът е започнал след пристигането в щаба и командния пункт на високопоставени сирийски офицери.

Руският военен съветник е загинал от множество рани, които е получил на артилерийските позиции около град Салма, освободен от правителствените части на президента Башар Асад. Това е последния голям град в провинция Латакия, намираща се до сирийско-турската граница. Руското министерство на отбраната съобщи, че е наградило посмъртно военния съветник, загинал в Сирия.

Влошените отношения между Москва и Анкара продължават да се обтягат, след като Турция не позволи на Русия да изпълни над нейна територия полет по договора "Открито небе". Отказът на Турция да изпълни задълженията си по международния договор може да доведе до опасен прецедент, коментира високопоставен представител на руското министерство на отбраната, отговарящ по изпълнението на международната правна база. Според председателя на комитета по международните въпроси към Съвета на федерацията на Руската федерация, Константин Косачов, това може да задълбочи още повече кризата, в която се намират руско-турските отношения след свалянето на руския бомбардировач в северна Сирия от турски ВВС в края на ноември миналата година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!