Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Серес трябва да осигурят вода и храна за блокираните шофьори на границата

Снимка: БГНЕС


Властите в Серес ще се опитат да осигурят храна, вода и химически тоалетни на шофьорите, блокирани  в граничния район на гръцка територия. Протестиращите фермери от южната ни съседка не поеха конкретни ангажименти за  нормализиране на обстановката по време на срещата с българския министър на транспорта Ивайло Московски:  

По време на изненадващо посещение в граничната зона министър Московски се срещна с българските шофьори на територията на Гърция, с областния управител на Серес и протестиращите фермери.

Два проблема са били поставени по време на разговорите от самия него. Първият засяга положението на шофьорите на гръцка територия, на които до края на деня властите от Серес трябва да осигурят вода, храна и химически тоалетни. Ако това не се случи, искането е да бъдат допуснати представителите от област Благоевград да подсигурят необходимото на бедстващите ни вече сънародници. Вторият проблем засяга нарушаването на европейски норми и отговорности по международните пътища, в случая от страна на Гърция.

Второто, за което настояхме, е да се въведе някакъв график на първо време, при който да бъдат пропускани автомобилите, като искам да подчертая, че от официалните власти на Гърция беше заявено, че проблемът е извън техен контрол, тоест те не могат да влияят на процеса. Самите те заявиха, че това е незаконно, което правят протестиращите. В крайна сметка става въпрос за блокиране на европейски коридор. Това, което ми обясниха протестиращите е, че имат на централно ниво стачен комитет, който определя политиката им, действията за следващите 24 часа. 
Представители на Асоциацията на международните превозвачи в България изразиха съмнение, че нещата ще се променят, тъй като проблемът се е превърнал "в рецидив" през последните пет години. Към момента се забелязва периодично пропускане на товарни автомобили само към България. Очаква се решение за преминаването им и в посока Гърция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!