Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Кладоруб искат нов кметски наместник

Снимка: Светослав Цветанов
Жители на село Кладоруб изпратиха писмо до Община Димово с искане да им бъде назначен нов кметски наместник. Твърдят, че настоящият Лазар Василев не решава проблемите на селото. Критикуват го, че не е възстановил чешмата, от която по-рано всички пиели вода, и че не се грижи добре за населеното място и неговите жители. Срещнахме и такива, според които решаването на проблемите зависи от общинския кмет, а не от назначения от него управник. Трети са на мнение, че с хората са си отишли и проблемите, с които кметският наместник евентуално трябва да се справя.

"Ние сме забравени от Бога. Никой не идва. Единствено желанието ни е за една чешма. Молим се и няма кой... Искаме човек, който ние да го изберем. Като не го искаме този, нека ни сложат друг... Да има работни места, друго какво да искаме. Кметският наместник си върши работата, като всеки човек. Каквото му наредят, това... То по принцип, който и да иска да стане кмет, какво ще направи, ако кметът от Димово не отпусне нищо... Живеем като скотове. Тук имаше една водичка, от която пиехме. Водопроводът ни е от Бела и е много стар. Слагат хлор, колкото искат. Не мога да пия от нея, кашлям. Всички пиехме от тази вода на центъра. Искаме само тази вода да ни се оправи. Водата тече в реката, а ние тук нямаме капка вода... Сега съм във Видин, лятото съм тук гледам си кошерите... Малко са хората, обезлюдяването е най-големият проблем. Кметският наместник няма с кого да работи, само стари жени и това е. На какво да откликва, селото е пусто и няма проблеми."

Пресъхналата чешма в центъра на КладорубПисмото с искане да бъде назначен нов кметски наместник на Кладоруб е подкрепено от 34 души- с 6 повече от постоянно живеещите 28. Разликата е, защото са го подписали и такива, които зимата изкарват по градовете, а цяло лято са на село. Хората искат да ги управлява Кирил Петков, а той лично е занесъл писмото им в Общината.

"Занесох списък в Община Димово, имам входящ номер, че хората искат мен за кметски наместник. И списъкът не е върнат долу вече, стои при кмета. Викам: "Искам да го занеса и в Областната управа." При кмета е, това са три месеца вече, няма отговор. Няма лични неща. Аз съм обещал на хората какво ще правя, мен пари не ме вълнуват...", заяви мъжът.


Кирил Петков, когото жители на Кладоруб искат за кметски наместникВодата в центъра на село Кладоруб, която е от планински водохващания, спряла преди няколко години. Със собствен труд и помощ от Общината кметският наместник успял да пусне чешмата, но скоро след това водата отново се изгубила. Тази пролет Лазар Василев смята да продължи да търси варианти за възстановяване на чешмата. Разказа ни и за останалите си приоритети, както и какво е направил досега като кметски наместник:

"Беше отнесен пътят до гробищата. С двама души, които не са по програма, а са четири часа на работа, опитали сме се да поддържаме нещо в селото. Пътят за гробищата за нас е приоритетен, защото по всяко време на годината това е мястото, където се отива. Във връзка с бедствията, които споходиха цялата страна, получихме заповед да поддържаме мостовете, да не бъдат отнесени. Аз съм платил със собствени средства, ще ви покажа и фактури, община Димово и благодарение на децата ми сме изчистили  заустването... Покривът на това училище подлежи на ремонт. Това го исках и в предишния мандат, но тогава приоритетите бяха други... Надяваме се, че в този мандат ще направят ремонт на училището. Искам да се направи един навес на гробището. Ако мога да се преборя за тази прословута чешма. Аз ще се опитам пролетта, което мога да направя - да взема трактора на Община Димово, да разкопаем тези три ръкава и да видим къде се е изгубила тази вода. Ще се опитам първо да намерим вода, а после да говорим, защото никой няма да хвърли поне 2000 лева да свързва тръби и да излива през реката, без да има за какво."

Кметският наместник на Кладоруб Лазар ВасилевКметският наместник смята, че негативното отношение към него е заради парите, които получава - една минимална работна заплата.

"30 човека, 60 партии представляваме и 20 коалиции. Всички искаме да бъдем кметски наместници, независимо от това какъв ни е потенциалът, какви са ни вижданията, важно е да взимаме някакви пари. Най-хубавото е, ако успеем тази заплата да я разделим на всички хора. Ще бъдат доволни всички. Просто по един ден да бъдем кмет... Търсят се всякакви компромати, подписи всяка седмица се събират. Аз не мога да накарам никого да ме обича, а и не желая. Искам единствено да ме обича семейството и хората, които държат на мен..."

Потърсихме за коментар и кмета на Община Димово Лозан Лозанов. Според него случващото се е на лична основа, а подходящ заместник на настоящия кметски наместник в момента няма:

"Кметският наместник се назначава. Така че можем да назначим, който пожелаем, който преценим, че е достоен за кметски наместник. Ама няма по-достоен човек от този. Искат да сменим един кметски наместник, който се грижи за селото. Мога да Ви кажа, че по-чисто и по-уредено село в общината няма. Това са личностни заядици... Оплаквания може да има между тях, а от него, че не е издал удостоверение за наследници, че не е направил нещо друго, че не е съдействал- нямам..."

Хората искат пряк избор на кмет на населеното място, но по сегашното законодателство право на такъв имат само населените места с повече от 100 жители, коментира още Лозан Лозанов.

Жители на Кладоруб пък са категорични, че ще отнесат въпроса към областния управител и останалите компетентни институции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59