Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките земеделци започват постепенно да прекъсват движението за 24 часа по централни пътища, летища и пристанища

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките земеделци започват постепенно да прекъсват движението по централни пътища след решение на националния фермерски съюз за 24 часови блокади. В плана на фермерските протести се включва и продължително блокиране на достъпите към летища и пристанища. Отворени остават обходните маршрути.
Има места, където изненадващо и без предупреждение отварят или затварят пътища. Силите на реда, както и самите фермери, охраняват  протестите,за да не се достигне до инциденти.
Гръцките земеделци обещават, че от утре на обяд ще вдигнат блокадата и протестите ще продължат почасово. 
Видимо ескалира напрежението от страна на земеделците, които поставиха ултиматум към правителството за оттегляне на спорния проектозакон. 
Ние фермерите сме разочаровани и сме в пълна безизходица. Цените на всички селскостопански продукти са много ниски. Приходите ни са нищожни. Разберете,че в тези условия,просто земеделците не можем да съществуваме.“
Това са причините за протестите, каза един от стачниците на блокадата по магистралата.
Председателят на парламента призова протестиращите гръцки фермери на диалог с лидерите на партиите. Премиерът Алексис Ципрас също заяви готовност да се срещне с фермерите, но постави условие - да се оттеглят от пътищата и границите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!