Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят Марош Шевчович се опасява от разширяването на газопровода "Северен поток"

Марош Шевчович
Снимка: ec.europa.eu

Еврокомисарят Марош Шевчович, който отговаря за Енергийния съюз, изрази редица опасения, свързани с планираното разширение на газопровода „Северен Поток“ между Русия и Германия. Пред журналисти в Брюксел той допълни, че окончателното решение на Комисията дали ще разреши газовата инфраструктура зависи от документацията, очаквана от германския енергиен регулатор.

Планът за нов газопровод по дъното на Балтийско море до германската граница трудно се разглежда в Брюксел само като търговски проект. Макар да няма окончателно решение по него зам.председателят на ЕК Марош Шевчович предупреди:

Доста ясно е, че когато става дума за „Северен Поток 2“, имаме няколко опасения за това дали той отговаря на целите и стратегията на Енергийния съюз. По-конкретно, трябва да разберем какво би означавал този проект за цялостната енергийна сигурност, диверсификацията, бъдещето на газовата архитектура в Европа и функционирането на енергийния пазар.

Според източници от Брюксел, зависимостта на Германия от руския газ може да  скочи от 40 на 50%. Също така, не е ясно дали ще се прекъсне целия транзит през Украйна, откъдето сега минават доставките и за България. В момента има 3 основни маршрута на руския газ до европейските потребители – старият газопровод "Северен Поток", "Ямал" и Украинските газови коридори. Европейски официални лица се опасяват, че с реализацията на "Северен поток 2", маршрутите от 3 ще станат само 2.

Има различни юридически виждания по проекта, но е много трудно все още да вземем категорично решение защото не разполагаме с необходимата информация. Правният анализ продължава , допълни Шевчович.

  По принцип Еврокомисията очаква всички проекти да отговарят на правилата за обществени поръчки, опазване околната среда и конкуренцията - по т.нар. Трети енергиен пакет. Те се превърнаха в повод за Русия да се откаже от проекта „Южен Поток“ през българска територия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!