Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква почита Св. Харалампий и Св. мъченица Валентина

На днешния ден празник имат пчеларите

Снимка: БГНЕС
На 10 февруари православната църква почита Св. Харалампий и Св. мъченица Валентина. В народния календар Свети Харалампий е познат като лечител, използвал  чудодейните свойства на меда, затова денят е празник на пчеларите.

Над 38 хиляди пчелни семейства са регистрирани в петте общини на Търговищка област, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“ в Деня на пчеларя.

Средният добив пчелен мед за миналата година е около 20 килограма от кошер. Добитият мед е с добро качество, а перспективите за тази година са оптимистични, обясни Елена Стоилова от пчеларското дружество „Нектар“ и коментира доколко различните мерки и програми са полезни за пчеларите:

Действително има доста подпомагания, но те са на парче, по отделни мерки на европейско ниво. Нямаме такава добра мярка, която е на национално ниво. Всичко е съвместно, говоря и за мерките „Млад фермер“, „Малки стопанства“ и тригодишната национална програма също е доста популярна, но не може да засегне всички пчелари. Много малко хора от бранша могат да участват в тези програми и да се възползват от тях, което ги ощетява. Смятам, че е време правителството да помисли за едно директно субсидиране на пчелно семейство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!