Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е готова да обсъжда възможността за примирие в Сирия

| обновено на 11.02.16 в 11:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия е готова да обсъжда възможността за примирие в Сирия, заяви заместник външният министър Генади Гатилов.

Международната общност ще разисква днес възможностите за възобновяване на сирийските мирни преговори. Конференцията в баварската столица Мюнхен ще събере външни министри и представители на 17 държави, сред които Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Иран и Турция. Междусирийските преговори в швейцарския град Женева бяха прекъснати едва пет дни след началото им. Надеждата е те да бъдат подновени на 25 февруари.

Руският въшнен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери ще председателстват срещата. Вашингтон иска прекратяване на огъня и достъп на хуманитарната помощ до обсадените сирийски градове, но заплашва да приложи резервен план, ако преговорите се провалят. Според Кери действията на Русия в Алепо и региона правят преговорния процес по-труден, а американският специален пратеник, който отговаря за борбата с "Ислямска държава", заяви, че руските военни удари директно облагодетелстват джихадистите. 

Междувременно страните – участнички в ислямската военна коалиция за борба с тероризма, създадена от Саудитска Арабия, обявиха, че ще проведат първото си заседание през март. Това се казва в съобщение на военния блок, разпространено по тв канала "Ал Арабия". Сформирането на ислямска коалиция бе обявено в Рияд на 15 декември. В състава ѝ влизат 33 държави, а още 10 ислямски страни обявиха, че поддържат това обединение.

Саудитският външен министър Адел Джубейр каза, че ако политическият процес в Сирия се провали, има резервен план, без да посочи подробности за него.

Анализатори смятат, че е малко вероятно на днешната среща да бъде постигнато изглаждане на различията. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Разрушения в Алепо

50 хиляди сирийци са били прокудени при боевете за Алепо

50 хиляди души са били прокудени от домовете си в резултат на засилването на боевете за северния сирийски град Алепо от началото на месеца. Хуманитарната ситуация в самия град, където все още живеят около 300 хиляди души, се влошава прогресивно. Вече е..

публикувано на 11.02.16 в 11:07
Сергей Лавров

Лавров обяви руски план за решаване на сирийската криза

Руският първи дипломат Сергей Лавров, обяви че Москва е представила на САЩ списък от мерки за решаване на сирийската криза. Според него Вашингтон е започнал да разглежда предложенията на Москва, които са свързани с прекратяването на огъня...

публикувано на 11.02.16 в 11:52