Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба показва автомобилите в Пловдив от началото на ХХ век

В първия Закон за автомобилно движение, приет през 1920 година, максималната скорост за движение е 8 километра, като на кръстовищата е задължително намаляването на тази скорост. Още за историята на автомобилното движение в Пловдив, която е на над 100 години, може да се научи от изложбата "Приказка на четири колела", която ще се открие в Етнографския музей.

Експозицията е от фонда на Държавен архив - Пловдив и представя чрез фотоси и документи пътя на пловдивската автомобилна индустрия през годините, развитието на автотранспорта и неговата роля за бита на хората и икономиката на града.

В началото на 20-те години на ХХ век в Пловдив е създадено автомобилно шофьорско дружество, което участва като учредител на Първия конгрес на Автомобилния съюз в България през 1926 година.

През 1939 година в Панаирното градче се провежда Първото автомобилно изложение в България. Внушителен за времето си е броят на изложените автомобили – над 40, имало е и мотоциклети, камиони и автобуси.

Първата градска автобусна линия в България първо се открива в Пловдив. През 1936г. градските автобуси на Пловдивската община са 14.

Между снимките в изложбата е и тази на първия дамски автомобил в Пловдив от 1929 година на пловдивчанката Надя Тошкова.

Откриването е в 17.30 часа. 

Интервюто с началника на Държавен архив - Пловдив Ели Попова е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!