Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коментират темата главният архитект на Видин Ангел Недялков, художникът и дизайнер Александър Александров и археологът Оля Миланова

Традиции и надграждане в градската среда на Видин

Ангел Недялков: "Този град е изключително стар и трябва да пази и показва своята история"

10
Снимка: Ваня Минева


За старинния дух, новаторските идеи и съдбата на сградите-емблеми в градската среда на Видин говорим днес в "Посоките на делника" с главния архитект на Видин Ангел Недялков, художника-дизайнер Александър Александров и археолога Оля Миланова.

Седем проекта очакват реализация по интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Видин. Два от тях са ново строителство на спортни съоръжения в училищата ПМГ "Екзарх Антим I" и СОУ "Цар Симеон Велики". Един е за саниране на старо соцстроителство- сградата на Младежкия дом, където е единствената втора сцена на Видин, макар и с малък салон, на която репетиционния си процес води ансамбъл "Дунав". Три обекта са паметници на културата- театърът, художествената галерия "Никола Петров" и музей "Конака". Седмият обект, но не последен по реда на реализация, е обновяване на пешеходната зона в централната градска част- от Драматичния театър до сградата на Полицията.

"Финансиране за спасяването на старинния облик на града търсим по няколко направления- по Оперативна програма "Регионално развитие", по програма "Региони в растеж", по линията на трансграничното сътрудничество с Румъния и Сърбия и чрез пряка помощ от държавата", каза главният архитект на Видин Ангел Недялков.

Пешеходната зона на Видин, Снимка: Ваня Минева"След разглеждането на проектните предложения на Община Видин, от Министерството на регионалното развитие прецениха, че от поисканите 75 милиона лева може да бъдат отпуснати около 38 милиона лева. Като ни бяха отпуснати допълнителни средства за разработване на инвестиционни проекти- тази помощ бе много важна, защото едно от условията определена сграда да влезе в Програмата, е да има готов инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж", обясни арх. Недялков.

"Реконструкцията на пешеходната зона е задължителна, защото инфраструктурата е в окаяно състояние. Има пропадания, които се дължат на компрометираната канализация. Предвижда се подмяна на каменната настилка и паветата с гранитни плочи, които са преминали през специална обработка, за да не се хлъзгат при дъжд и сняг", категоричен е главният архитект на Видин. Според него гражданите на Видин в специално проведено анкетно проучване са заявили, че предпочитат настилката в пешеходната зона да е от цели плочи, а не от павета, които създавали проблеми на, цитирам: "дамите с токчета и на майките с детски колички".

Извадените стари каменни плочи и павета ще бъдат насочени към вътрешно-кварталните пространства, обеща арх. Недялков.

"Ротондата пред драматичния театър е поставена без разрешение за строеж, по смисъла на Закона тя е незаконен строеж и се предвижда да бъде демонтирана. На мястото се предвижда поставянето на градски часовник. Тази част- пред театъра, се предвижда да бъде възстановена във вида, в който е била- четири пилона с фенери, които са маркирали входа към Градската градина. Ще бъде възстановена с пешеходна зона и връзката театър - художествена галерия", прави поредните уточнения арх. Недялков.

Фонтанът на площад Бдинци във Видин, Снимка: Ваня МиневаПри реновирането на пешеходната зона ще бъдат запазени двата фонтана- на площад "Бдинци" и откъм ритуалната зала на Видин, като изцяло ще бъде подменена ВиК инсталацията им.

"Те са част от архитектурната среда на града и ще останат. Но се предвижда премахване на фонтана с фигурите на Вида, Кула и Гъмза, разположен пред Съдебната палата, като на негово място ще има ниски фонтани", категоричен е главният архитект на Видин.

"Когато ми възложиха поръчката за пластиката във фоайето на Община Видин, в заданието бе посочено, че в нея трябва да се отрази историята на града- да започва с най-ранните му години и да свърши с река Дунав. Река Дунав е символът- голямата фигура в пластиката. Паното е от 24 елемента, бакър- 4 на 6", припомни художникът Александър Александров. И обясни, че  фонтаните в централната градска част са били замислени като един общ ансамбъл- символ на връзката на Видин с реката. Композицията на фонтаните на площад "Бдинци" е изработена от теракот.

Драматичен театър Видин, Снимка: Ваня Минева"Ние трябва да сме много внимателни, когато наред с реставрациите се планират и нови акценти. Да, на ротондата не й е мястото там- пред театъра. Но не зная да е имало на същото място часовникова кула. Там имаше четири масивни колони, които показваха мястото от което е започвала Градината", спомня си Оля Миланова.

"В момента одобряваме проекта и издавам разрешение за строеж за реконструкция и реновация за сградата на Турския склад, която се намира пред крепостта "Баба Вида". По една норвежка програма към Министерството на културата ще усвоим около 1 милион лева, с които сградата, която в момента се руши и почти сме я изпуснали, ще успеем да я възстановим и ще бъде превърната в музей", обяви главният архитект на Видин Ангел Недялков. Той призна, че голямата му мечта е реновирането на крепостната система "Калето". За целта по програмата за подпомагане на Северозапада от държавата има обещание за 5 милиона лева.

"В момента се преговаря и по всяка вероятност тези пари ще ги получим. Защото този град е изключително стар и трябва да пази и показва своята история", казва арх. Недялков. Голямата му болка е невъзможността да бъдат спасени всички стари сгради.

Къщата на Бдин 12, Снимка: Ваня Минева"Вчера бях на открита приемна при кмета- точно за старите сгради. И твърдя, че по време на старото ръководство на Общината са издадени много разрешителни за строеж, които са в разрез със закона. В продължение на 4 години за една сграда на "Бдин" №12 сезирам Община Видин. До този момент резултатът е никакъв. Сградата е паметник на културата. Има становище на Министерството на културата с дата 20 март миналата година, но до този момент никакво решение не е взето...", сподели по телефона Петкана Поломска.

"Нека уважаваме символите на град Видин такива, каквито са и над тях да надграждаме- като под надграждане разбирам да се дооформят нещата, а не да се рушат. Защото Видин е бил и е европейски град", сложи временната точка на разговора ни днес Оля Миланова. А ние от Радио ВИДИН оставаме с обещанието пак да говорим по темата, защото е важна и от нея се интересуват много хора.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59