Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунева: Разработени са всички учебни програми

Меглена Кунева
Снимка: БГНЕС


Министърът на образованието Меглена Кунева увери, че са разработени всички програми от 1-ви до 12-и клас. Тя се ангажира до средата на годината да бъдат приети учебните стандарти: 

По въпроса за програмите по български език и литература в шести клас, може да се търсят в следните посоки решения - "Даваш ли, даваш"  творбата да се посочи конкретно към очакваните резултати по "История и цивилизации", заедно с например "Бил се Марко с турци", друго произведение, което се учи, "Хубава си моя горо" да се заложи за изучаване в седми клас. Изучаваните досега в шести клас творби на Чинтулов "Къде си вярна ти любов народна" и "Вятър ечи" да се изучават като задължителна по музика програма в шести клас, а Добри Чинтулов по литература да се изучава с предложеното ново произведение "Стани, стани юнак балкански". Аз смятам, че трябва да огледаме цялата програма и да видим как децата да разбират и да затвърждават наученото.
Учебници за 15 септември ще има, но може да не са нови, каза още Кунева. Издателите предлагат новите учебници да бъдат готови за 2017 година, а за тази година да има редакции или помагала на онези части от новите учебни програми, които се различават основно с досегашните. От едно от издателствата увериха, че целият бранш търси изход от ситуацията. Владимир Топенчаров: 
Издателите ни са готови да спазват закона, готови са да спазят сроковете и до 9 август ще има внесени достатъчно на брой учебници за първи и пети клас по новите учебни програми.

Никола Кицевски
отбеляза, че е недопустимо на 15 септември да няма учебници:
Има нещо, което изглежда възможно, но пък е нежелано, това е децата на 15 септември да започнат с нови учебници, които не са достатъчно качествено направени, които ще бъдат одобрени и избрани по една процедура, която като е съкратена и претупана винаги носи съмнение за нейната законност.
Вариант, според издателите, е и да се направят допечатки към старите учебници, така че там, където има промени, според новите програми, да бъдат направени. по този начин учителите няма да се затруднят при преподаването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!