Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капиталовите разходи за 2016 - ябълката на раздора в община Ново село

Село Винарово
Снимка: Радио ВИДИН

Разпределението на капиталовите разходи за 2016 година предизвика недоволство сред жители на с. Винарово в община Ново село. Хората недоумяват защото второто по брой население село в общината има едва 9 500 лева, а за село Неговановци са определени близо 33 хиляди лева.

"Присъствах на събранието преди заседанието на Общинския съвет. Не бехме доволни от одобрените и така съгласувани преждевременно разходи, независимо че беха поставени много повече в изискване. Селото ни винаги е пренебрегвано... Във Винарово нищо не е правено. Последните 20 години нищо не е правено. Кмета, ние изложихме каквото ни е нужно, съгласувахме го заедно, обаче всичко беше отхвърлено... Селото ни загива. Цяло село иска отделянето на селото ни от Ново село. Аз съм софийски жител и в София научих, че три улици са асфалтирани. Къде са тия улици? Ние имаме доста ученици, които учат във Видин. Елате да видите- една пейка няма в това село за нашите деца, ходят като отвързани коне по улиците. Но в Ново село има стадион, ще правят басейн, не е ли куриоз това? Ще прави летно кино. Нямаме нищо против, но нека да направи и във Винарово нещо. Или да не пречи на кмета... Като капиталови разходи от решенията на Общинския съвет за миналите години: за Флорентин за 2015- 95 800, за Неговановци- 125 000, за Винарово са написани 1200 лева за някакъв ремонт на площада, така и не сме видели този ремонт. За миналите години: Флорентин за 2013 - 8 500, за Неговановци 3 000, за Винарово - нищо. За гробищен парк е написано за Винарово едната година- 7 700, другата година- 5 000. На гробището никакъв ремонт не е правено. Къде са тия пари?", оплакват се хора от Винарово.

Кметът на село Винарово Гинко Петров е изготвил докладна за исканите ремонти, с която е запознат и кметът на Ново село Георги Стоенелов.

Снимка"Капиталовите разходи на община Ново село бяха предварително обсъдени преди да бъдат гласувани от Общинския съвет. На срещата с господин Стоенелов и главния счетоводител на община Ново село изказахме мнение, че за второто по големина село в община Ново село са планувани само 9 500 лева, а за останалите села от общината, както и за други години- много повече. В моята докладна записка предложенията за капиталови разходи бяха степенувани по важност- асфалтиране на две улици, основен ремонт на сградата на кметството и салона на читалището, ремонт на покрива на училището, който е пред срутване от северната страна. Предвидихме и ремонт на сградата на детската градина, както и изграждане на ограничители на скоростта за предотвратяване на нещастни случаи, тъй като имахме нещастен случай само преди няколко месеца. Искам да подчертая, че нямам нищо против капиталовите разходи на останалите села, но когато виждаме, че сме ощетени, съвсем естествено е да реагираме. Ние сме за ясни критерии, по които става разпределението на капиталовите разходи в община Ново село. Но, за съжаление, не получихме на сесията мотивиран отговор", каза Гинко Петров.

СнимкаКметът на Винарово се надява, когато се правят промени в поименния списък за капиталовите разходи на следващи заседания, да бъдат взети под внимание нуждите от ремонти в селото. Хората там искат и тяхната детска градина да се ремонтира, и сградата на неработещото училище, както се е случило със зданията на учебните заведения на Неговановци и Флорентин. На кметството са правени само козметични ремонти. Стаята, която ползва местният клуб на пенсионера, е оборудвана с детски столчета- тип табуретка, което е неудобно за ползване от възрастните хора.

Потърсихме кмета на община Ново село- Георги Стоенелов, за да попитаме за неговата позиция по темата. В телефонен разговор той ни обясни, че не иска да дава интервюта по телефона и че няма да приеме наш екип в кабинета си, ако не сме с хората от Винарово, които ни се обадиха или да организираме среща между него и недоволните жители на селото. Не е обаче наша работа да правим такива срещи, затова и сега няма как да представим позицията на кмета.

Потърсихме председателя на Общинския съвет в Ново село- Георги Керанов, за да потърсим и неговата позиция по въпроса за отпуснатите едва 9 500 лева за Винарово. Той обясни, че в докладната на кмета за капиталови искания са посочени толкова искания, колкото капиталовите разходи за 4-годишния мандат на община Ново село:

Снимка"Това, което казват, че другите населени места имат повече като средства, донякъде е вярно, донякъде не е вярно. Ще ви посоча пример със село Неговановци. Те претендират, че село Неговановци има 33 000 лева, а те имат само 9 000, грубо казано. В същото време миналата година в двете населени места беше извършен ремонт на два местни пътя. Във Винарово имахме все още пари и беше платен, а пътят в Неговановци не беше платен. Фактически тия 25 000 за село Неговановци, които те претендират, че са повече, са пари, с които плащаме извършен ремонт на път през миналата година. По принцип всички кметове подават искания, но разбирате, че капиталовите разходи са ограничени не от нашите възможности, те са държавна субсидия и държавата казва- тази година ви се полагат 200 000. Тия 200 000, както и ще да ги въртиме, са си 200 000."

Председателят на Общински съвет в Ново село обясни, че преди приемането на капиталовите разходи всеки кмет подава искания и се преценява кое е по- належащо да се извърши. Материали, които се разглеждат на заседанията от съветниците, имат вносител. В случая вносител на материала за капиталовите разходи е кметът на Общината. От съветниците зависи дали ще бъде приет.

СнимкаГеорги Керанов каза още, че поисканите ремонти на сградите не може да станат само със съществуващите средства от капиталовите разходи. Трябва да се правят проекти. Те могат да се дофинансират от Общината, както се е случило с ремонта на кметството във Флорентин:

"Примерно, ремонтът на кметството във Флорентин- читалището кандидатства, а те са в една сграда. За ремонт на читалището бяха отпуснати 30 и не знам колко хиляди от Министерството на културата, ние доплатихме разликата за общинската част- още 25 000 и се извърши ремонтът. Така че, дали ще кандидатстват за цялостен ремонт на кметството или ще кандидатства читалището и Общината на базата на това, че има едни отпуснати пари, ще доплати, за да стане ремонтът, това никога не сме отказвали такива проекти..."

Благуна Николова от село Винарово е общински съветник. Тя е поискала на заседанието на Общинския съвет в Ново село промени в капиталовите разходи, които не са одобрени. Казва още, че разпределението на капиталовите разходи винаги е било ябълка на раздора между кметствата в общината:

"Този път наистина достигна кулминация с драстичната разлика в предложените средства по села. За Ново село, например, те са 60 000 плюс 100 000 европейски средства, за Неговановци са 33 000, за Флорентин - 19 000, за Винарово- 9 500 при все, че е второто по големина село, а за Ясен - 5 009 бяха парите. Не можахме да стигнем до консенсус при обсъждането на капиталовите разходи, когато по традиция по селата се разясняват тези неща и съответно и кметът присъства на тази среща. Тогава се опитах да внуша това, че селото наистина ще се разбуни, така да се каже, от несправедливото разпределение на средствата. На сесията предложих принципни промени в тези капиталови разходи, но и това не стана. На първо място, да отпаднат дейности и обекти, за които са отпускани средства и в предишните мандати. На второ място да се ремонтират кметства и покриви на училища в рамките на този мандат, като предимство да се даде в настоящата година на кметства, в които това не е правено в предишните мандати, какъвто е и случаят със село Винарово. Да се намалят средствата за екстри като ремонт на пенсионерски и младежки клубове, след като са открити в предишни мандати."

СнимкаКритериите, по които да се разпределят капиталовите разходи, би трябвало да са по брой население или обекти по предназначение, за които има належаща нужда да бъдат ремонтирани. Вина, според Благуна Николова, за създадения конфликт, носи Общинският съвет. Защото едно предложение на кмета на Общината може да бъде коригирано и дори стопирано от съветниците.

"Дано колегите си вземат поука от проблема, защото той наистина ескалира. Предстоят още много решения и ако сега сме направили грешка и се поучим от нея, предполагам че по-нататък нещата ще вървят. Когато се разпределят капиталовите разходи, да постъпим разумно. Ние трябва да оправдаем доверието на избирателите си, но и да сме толерантни, защото сме 5 села в тази община и никой не би трябвало да придърпва чергата към себе си", допълни общинският съветник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Могат ли демографските пустини да се превърнат в оазиси

Близо 40% от страната ни е “демографска пустиня” , обяви доц. д-р Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН. Това са територии, на които живеят по-малко от 10 души на квадратен километър. В 217 от всичките 265 общини в България има ядра на демографски пустини, но Видин е сред областите, в които тези територии се..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Спазват ли правилата водачите на електрическите тротинетки

Придвижването с електрическа тротинетка става все по-често срещано. Двуколесните превозни средства се използват от хора на всякаква възраст в тяхното ежедневие. Някои ходят на работа с тротинетка, други до магазина, трети карат за удоволствие. Pрактически те могат да се използват с всякаква цел за улеснено придвижване. Все пак като всяко превозно..

публикувано на 18.06.24 в 11:00

Гарантира ли Европейският съюз достатъчно икономическо благополучие за всички

Между 6-и и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки имаха право да гласуват на европейските избори. Данните показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 51,08 % при окончателни резултати от 17 държави членки и предварителни резултати от други 10 държави. Най-висока е избирателната активност в Белгия- 89,82%, а..

публикувано на 17.06.24 в 15:35

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35