Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Радев: ЕК трябва да предприеме всички процедури по т.нар. "ягодов регламент"

Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев очаква до три седмици Европейската комисия /ЕК/ да отговори на питането за ситуацията с блокадата на пропускателните пунктове по границата ни с Гърция и санкциите, които трябва да бъдат наложени заради загубите на българските превозвачи. Според Радев е недопустимо това да се случва вече пета година по едно и също време:

При тези процедури има на практика технологично време, преди да стартират. С две думи - в момента Европейската комисия пита гръцката страна какво е положението, какви мерки е предприела. Гръцката страна трябва да отговори и ако до тогава не са освободени контролно-пропускателните пунктове, тогава ще започне наказателната процедура, но ние знаем, че обикновено такива стачки, такива блокади на КППТ-та, продължават две-три, максимум четири седмици и докато стартира наказателната процедура, гръцката страна ще каже, че е преустановила това нарушение.

Аз мисля, че ние, като евродепутати от всички политически сили, сме казали нашето мнение по въпроса. Ето, и аз, и господин Джамбазки, сме задали въпрос към Европейската комисия. С две думи - комисията знае, комисията е длъжна да предприеме всички процедури, които са по т. нар. „ягодов регламент“.

Емил Радев каза още,че българската държава е направила всичко необходимо за сезирането на Европейската комисия за ситуацията,но обичайно подобни спорове се разрешават по-бързо със съдебни искове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!