Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 дни управление за новите кметове от Северозапада

Снимка: Колаж: Радио Видин
100 дни се приемат за достатъчни да се направи анализ на нечие управление. Първите 100 дни на кмета на Видин Огнян Ценков изтичат точно днес, 16 февруари. Опитахме се да проследим свършеното през тях от градоначалника, вземайки под внимание обявените от него приоритети по време на предизборната кампания. А именно- финансова ревизия на Община Видин, ред и прозрачност в работата на общинската администрация, въвеждане на електронно управление и инвестиции към Видинския край- тези обещания бяха дадени от новия кмет на Видин.

100-те дни на едно управление са един символичен срок, за който оценките- положителни или отрицателни, са все още плод на политически пристрастия. 100-те дни обаче са и време, в което може да бъде показана посоката и потенциалът тя да бъде следвана. Какъв сигнал даде Огнян Ценков: не разчисти администрацията от екипа на предишния кмет, остави една вакантна длъжност- заместник кмет по финансово управление и икономическа политика и лично пое този ресор с контрол и наблюдение. А с новата структура на Общината ще има и заместник-кмет по европрограми и инвестиции.

Важно е да запомним няколко неща от 100-те дни на Огнян Ценков: търговците от улица "Пазарска" вече са преместени в страничната уличка "Разлог", където има щандове, за да предлагат многообразните си стоки; потвърди, че "Синята зона" във Видин работи на загуба; община Видин пое нов краткосрочен безлихвен дълг от 2 млн. лева.; не вдигна местните данъци и такси; преструктурира детските заведения в общината, но заяви, че не цели закриване на детски заведения; Общината продължава да трупа нови дългове заради запори на сметки. Все пак да си кмет не е лесно, а и 100-те дни са условен срок. По-точна оценка ще можем да дадем след още два-три месеца.

А каква оценка дадоха видинчани за 100-те дни управление на кмета Огнян Ценков, Пламен Коцев събра техните мнения:

"Нямам представа, не искам да съм несправедлива... Не виждам никаква промяна, е, може би трябва време... Нямам оценка, защото няма никаква гласност на това, което се прави и прави ли се нещо... Сега няма как да се промени нещо, защото е зима, ние чакаме пролетта, тогава ще тръгнат промените, още изчакваме, сега няма пари..."

Всички знаем, че през определен срок от време, избраните да управляват изнасят своите доклади пред избирателите си, за да покажат каква работа са свършили. Общоприето е първият цикъл от време за равносметка да са първите 100 дни на управление. За кметицата на Козлодуй Маринела Николова 100-те дни на управление са били предизвикателни. А оценката:

"Нея могат да я напишат само жителите на община Козлодуй."


Оказва се, че врачани харесват новия си кмет Калин Каменов, това поне показва анкета, която направи Жоро Александров по улиците на града, след първите 100 дни от управлението му. Градоначалникът ще даде нарочна пресконференция, на която ще отчете свършеното от 10 ноември миналата година, когато встъпи в длъжност. Брифингът е в четвъртък, на 18 февруари.

100-те дни на управлението на един кмет, са дни на толеранс и дни на първи стъпки в бъдещата политика на общината.

През 2003 година Пенка Пенкова е избрана за кмет на Лом, мандата си продължава и след изборите през 2007 година. През 2011 година губи местните избори и се връща в професионалната гимназия като директор. Вече 100 дни Пенка Пенкова отново е кмет на Лом, тъй като спечели изборите още на първия тур. С нея разговаряме за състоянието на общината, в което я е приела, за управленската й визия, за приоритетите през мандата...

"Първите 100 дни даже и не ги усетихме, но ако трябва да ги обобщя в едно изречение- отговорни, професионални, експертни, ниво, диагноза на съществуващо положение и по най-бързия начин започване на работа. За оценката, която бих си написала- трудно ми е да кажа, нека хората ми я напишат. Така е по-коректно и честно към мен. Учител съм, много трудно пиша хубави оценки."

Още по темата за 100-те дни управление на новите кметове от Северозапада чуйте в звуковия файл.

Не пропускайте и онлайн анкетата на Радио ВИДИН на сайта с въпроса "Оценете първите 100 дни на видинския кмет Огнян Ценков". Гласувайте свободно, но по един път, за да има представителност допитването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59