Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълна блокада по границата с Гърция, кризата се задълбочава

Снимка: БГНЕС

Вече девети часа границата с Гърция е напълно блокирана. До ситуацията се стигна, след като в 9.00 часа тази сутрин българските превозвачи затвориха за преминаване и пункта "Златоград-Ксанти". Стъпката е в отговор на протестите на гръцките земеделци, които продължават вече три седмици. През граничния пункт ще се пропускат само болни хора и бременни жени, обещаха протестиращите от българска страна. От двете страни на границата се образуваха колони от чакащи автомобили. Някои се върнаха обратно, други търпеливо очакват решение. Чакащите автомобили от гръцка страна бяха повече. Сред тях имаше гърци, тръгнали на пазар у нас и на ски в курорта Пампорово. Местните хотелиери също като българските превозвачи ще понесат щети от блокадата по българо-гръцката граница, коментира предприемачът Александър Митушев:

Ние не разчитаме толкова на гръцките туристи,но все пак са туристи. Ще има отлив разбира се.

Около 40 превозвачи блокираха движението през границата на Златоград. Щетите за българския бизнес са огромни, каза Асен Въжелиев от Съюза на международните превозвачи.

До момента са над 10 милиона. Търпим страшно големи загуби. По принцип трябва двете правителства да се разберат. Аз съм превозвач. Тук съм на контрапротест спрямо гръцките фермери. Безсрочна, неограничена, по 24 часа, денонощно. Единственото, което е за освобождаването на границата, е те да дигнат блокадата от другата страна.

И от двете страни има образувани колони от чакащи автомобили.

Наши превозвачи, чакащи на гръцка територия, алармират за задълбочаване на кризата. Лавинообразно растат загубите от парализираните пътища. В медийни изяви гръцките фермери обвиниха нашата страна за ситуацията по граничните пунктове.

Между 5 и 6 хиляди са вече камионите, блокирани по международен коридор номер 8 в двете държави. От българска страна е направена организация по спирането им във вътрешността на страната. Огромна колона от ТИР-ове са подредени в аварийната лента на лот 1 на магистрала "Струма“ след село Студена.

Протестиращите на граничен пункт "Кулата"  са обезсърчени от липсата на ефект след контра блокадата, но исканията им, които припозна и държавата, остават непроменени - изтегляне на земеделската техника и пълното вдигане на блокадата на граничните пунктове от гръцките фермери. 

Най-коментираните теми на Кулата са парламентарната декларация, с която се иска ЕС да задейства наказателна процедура спрямо Гърция и предстоящата в понеделник среща на гръцкия премиер с протестиращите фермери. Протестиращите тук са обнадеждени от непотвърдената още официално информация, че най- вероятно в началото на седмицата гръцката блокада ще бъде премахната. И днес на шофьорите, чакащи на българска територия бяха раздадени хранителни продукти и вода. Продължи и извозването на хора от Гърция към България. В ранния следобед бе направено предложение, съобщено от регионалния представител на Съюза на международните превозвачи Росен Велев, което  предизвика остро негодувание сред протестиращите:

Колегите предлагат "Кулата", "Капитан Петко войвода" и "Илинден" да пусне нашите автомобили да влязат в страната, само от оная посока, за да не бедстват. Това е предложение, за което трябва да вземем решение.

Превозвачите бяха категорични, че няма да се поддадат на провокацията, подозирайки, че зад предложението стоят конкретни бизнес интереси.

Необясним е инатът и липсата на политическа отговорност в южната ни съседка, каза собственик на шивашко предприятие в Сандански, който е солидарен с контрапротеста:

Моят бизнес също губи, защото аз съм работодател на сто и няколко човека, които в момента си стоят в къщи, нямат работа, аащото вие знаете колко време е блокадата вече. Не стига, че само ще загубим договори, но търпим и неустойки, защото нашата продукция ние я изнасяме чрез Гърция за ЕС. Няма мърдане. Трябва да се намери някакво решение.

Контраблокадата на "Кулата" категорично остава.

Наши превозвачи, които чакат на гръцка територия след "Промахон", са отчаяни от неизвестността, условията, при които живеят и от загубите, които ще понесат. Стоки за милиони се развалят в камионите.

Десетки наши фирми се включиха в хуманитарната акция по осигуряването на най-необходимите продукти, която ще продължи и днес, заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов

Предлагат помощ от цялата страна с вода и храна за бедстващите шофьори. Няма никакви опити от гръцка страна да се свържат с нас. Освен това гръцките фермери се опитват да направят внушението, че едва ли не блокирането на границата е заради българската страна. Нямам думи за цялото това нещо. Искам категорично да заявя, че в момента, в който те гарантират преминаване през "Кулата" и изтеглят машините си, то моментално ще бъде отворен трафикът и от наша страна. 

По информация на нашите протестиращи превозвачи, дошла до тях неофициално, гръцките фермери са се изтеглили от границата, като са заявили, че тракторите и останалата техника може да бъде изтеглена от границата едва в понеделник.

Затворен е и ГКПП "Ивайловград-Кипринос". За Гърция може да се използва само обходен маршрут през турския град Одрин и гръцкото село Кастанес, но на моста на река Арда край Орестиада има блокада от земеделска техника.

Междувременно на "Капитан Петко войвода" нараства напрежението и от двете страни на границата. Там блокадата продължава повече от 50 часа. Блокираните на гръцка територия български шофьори са изнервени от чакането и от загубите, които търпят. Те не одобряват действията на протестиращите.

Правим го типично по български, коментират шофьорите.

Напрежението на пункта ескалира. Протестиращите превозвачи не са допуснали хора, които са искали да преминат пеша. Скандал е избухнал и снощи между румънски туристи, пристигнали на пункта и шофьори. За бедстващите хора от двете страни на границата е предоставена храна и минерална вода от Областната администрация в Хасково.

Втори ден продължава контрапротестът на български превозвачи на граничния пункт "Маказа". Той е затворен за преминаване на леки автомобили от двете страни на границата. Въпреки студа, мъглата и дъжда превозвачите не се отказаха от блокадата на пътя за Комотини. Входът на пункта е затворен от паркирани напряко автомобили. Превозвачите казаха, че са изкарали трудна нощ, било е много студено и за да се стоплят, са оставили колите с включени двигатели. Сами са осигурили храна и вода. След 24-часово дежурство първите отстъпиха мястото на новата смяна и така ще бъде до края на контрапротеста. 

Действията на превозвачите срещат подкрепа от местната администрация и полицията, а кметът на Кирково Шинаси Сюлейманов е отишъл на място да се види с тях. Имало е и пререкания на границата - тази сутрин представители на бизнеса в Кирково са поискали пътят да бъде освободен с мотива, че търпят загуби. Обяснили, че през почивните дни очакват много гърци в техните хотели и магазини, а затворената граница ги лишава от приходи. И днес в блокадата на "Маказа" участват около двайсетина превозвачи, отново от Пловдив, досега не се е включил нито един техен колега от района на Кърджали.

Все още не е ясно дали ще има промеждутъци, в които да се пропуска за движение някакъв транспорт, предстои това да бъде обсъдено, казаха от Съюза на международните превозвачи.

Община Гоце Делчев и днес осигури храна и вода на хората, чакащи от българската страна на пункта "Илинден-Ексохи".  От българската страна на граничния пункт чакат около 40 ТИР-а и няколко микробуса.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!