Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици българи се поклониха пред паметта на Апостола на свободата

Снимка: БГНЕС
В родния град на Васил Левски Карлово се проведе митинг-поклонение по повод 143-тата годишнина от гибелта на Апостола. Венци и цветя бяха поднесени на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. 

В храма "Света Богородица" беше отслужена панихида в памет на великия българин. Именно тук – в църквата "Света Богородица" през 1859 година – Васил Иванов Кунчев е бил ръкоположен в йеродяконски сан и пее в хора. А както е известно, по-късно оставя расото и се посвещава на революционна дейност. Днес за тези събития напомня и големият стенопис на северната фасада на храма. 

Да отдадат почит на Апостола тази сутрин десетки ученици и граждани отдадоха почит на великия българин и пред Паметника на Левски в столицата.

Репортажите на Кремена Данева и Светослава Кузманова можете да чуете от звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Отбелязваме 143-годишнината от обесването на Васил Левски

Годишнината от обесването на Васил Левски ще бъде отбелязана в цяла Североизточна България днес. В Шумен възпоменанието и тържественият ритуал с полагане на венци и цветя започват в 11 ч. пред бюст-паметника на Апостола. Ще участват клуб „Традиция”,..

публикувано на 19.02.16 в 08:25
Паметникът на Васил Левски във Велико Търново

Отбелязваме 143-тата годишнина от гибелта на Апостола на свободата

143-тата годишнина от гибелта на Васил Левски ще бъде отбелязана в цялата страна, включително и в родния му град Карлово с възпоменателна церемония на едноименния площад тази вечер. Във Велико Търново ще се състои общоградско поклонение пред..

обновено на 18.02.16 в 17:54