Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма консенсус за подписване на споразумението с Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери оказват съпротива на исканията на британския премиер Дейвид Камерън в Брюксел, където втори ден няма компромис. Споразумението изисква пълно единодушие на 28-те държави, а консенсус за подписването му все още няма.

Позициите на британската делегация и представителите на останалите правителства до момента се отдалечават, вместо да се сближават.

Няколкократно през деня беше отлагано началото на заседанието, което трябваше да започне рано сутринта. В серия двустранни срещи премиерът Дейвид Камерън засега не успява да убеди източноевропейците за условията по замразяването на социалните помощи и детските надбавки. Франция и Белгия продължават да имат претенции, свързани с еврозоната. Към това се прибавиха и други, както обясни българският премиер Бойко Борисов:

Всяка една държава тегли към себе си. В момента, в който Камерън слага своите условия, аз се сетих за Шенген. Защо пък ние да не поставим условие да ни приемат в Шенген? Защо една държава като Холандия да ни спира? Всеки изяви претенции. Ние все още нямаме решение и аз не виждам как ще го постигнем. От една страна всички разбират проблема, но от друга всеки иска, когато се върне в страната си да е победитеят. 

Сделката изисква личния подпис на всички 28 държавни ръководители, затова безпрецедентно те остават в Брюксел тази вечер в опит да се излезе от задънената улица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!