Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на учениците в община Търговище

Снимка: Полина Тодорова

Демографската криза поставя на изпитание съществуването на училищата в малките населени места в община Търговище. В някои от селата учениците са в смесени паралелки и броят им под 50.

Най-много са смесените паралелки в селата Руец, Буйново и Драгановец, но броят на учениците ще намалее още съгласно Закона за училищното образование, който предвижда осмокласниците да се преместят в средните училища в града, коментира заместник-кметът на община Търговище Диян Дечев:

Имайки предвид и намаляването на общия брой на децата в община Търговище трябва да вземем решение кой път да изберем? Дали пътя на уедряване на училищата, създаване на нови средищни училища и транспортиране на учениците и заделяне на бюджетни средства за поддръжка на училищата в тези села, в този им вид, както и досега, но с един клас по-малко. Доста сериозно предизвикателство е и поддържането на материалната база на тези училища, защото когато броят на децата в едно училище спадне под 100, то практически не може да се самоиздържа по никакъв начини следва да отделяме още средства от бюджета на общината, тоест от данъците на населението на община Търговище.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!