Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеб Буш се оттегля от напредварата за Белия дом

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хилъри Клинтън отбеляза втора победа срещу сенатора Бърни Сандърс в битката на демократите в кандидат-президентската надпревара.

След проведените партийни събрания в Невада, Клинтън поведе категорично.

В същото време, Донълд Тръмп стана фаворит на републиканците в Южна Каролина, докато бившият губернатор на Флорида - Джеб Буш, прекрати участието си в кампанията, след като в три поредни щата не попадна сред трите най-силни на републиканците.

Партийните събрания на демократите в Невада бяха ключов момент за определяне курса на останалата част от кампанията им. Въпросът беше, дали демократът-социалист и призоваващ за политическа революция - Бърни Сандърс, все още има потенциал да повали водещата в националните допитвания - Хилъри Клинтън.

В Невада, в своята реч, след победата си, Клинтън каза, че американците имат право да са гневни, но по думите й те са „жадни за реални решения.“

Междувременно в Южна Каролина бяха проведени предварителните избори при републиканците.

Голямата преднина в допитванията за милиардера Донълд Тръмп беше потвърдена и при резултатите от вота. Тръмп победи съперниците си с 32.5 процента според 99 процента от преброените бюлетини. Пред симпатизанти, заобиколен от семейството си, той потвърди намерението си да изгради стена по границата с Мексико.

След него се наредиха подкрепеният от губернатора на щата - Ники Хейли, сенаторът от Флорида - Марко Рубио, а трети, с разлика от около един процент, е радикалният консерватор - сенаторът от Тексас Тед Круз.

Резултатите за пореден път не показаха кой от традиционните републикански кандидати има реални шансове срещу аутсайдера Тръмп.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!