Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обвини България в политика на "неомаккартизъм"

Снимка: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

Министерството на външните работи на Русия реагира остро на създадената парламентарна комисия в българския парламент за намеса на Турция и Русия във вътрешните ни дела. Оттам определиха комисията като нелепа, а създаването й като проявява на неблагодарност от страна на България към Русия.

Официалният представител на ведомството Мария Захарова заяви, че от министерството са се запознали с решението на българското народно събрание.

Историята наистина знае примери за своеобразни вмешателства на Русия в България, когато руският войник е бил на територията й с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята си от злото, преди това пък да освободи славяните от петвековното иго от същата тази Турция. Русия прекрасно помни тази история. За нас остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата ръка на Москва в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за върнатия и възстановен суверенитет.

Според Захарова възниква опасението, че българското общество, подхранвано от такива хора в парламента, може да започне политика на неомаккартизъм.

Цинизмът на подобни стъпки личи и от това, че тази прословута комисия е създадена в навечерието на 138-ата годишнина от освобождението на България от османско иго и откритата неотдавна в Държавната дума на Руската федерация изложба на гравюри от руско-турската освободителна война.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

МВнР: Руското изявление за българска парламентарна комисия не е проява на добър тон

България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната.  Това се казва в изявление на говорителя на българското външно министерство..

публикувано на 26.02.16 в 14:47