Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за сухопътна и брегова охрана ще се намесва само при съгласие на засегнатата държава

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Новата Агенция на Европейския съюз (ЕС) за сухопътна и брегова охрана на външните граници ще се намесва с патрули само при съгласието на засегната държава-членка, обясни пред евродепутати в Комисията по правосъдие Матиас Рюте, директор на Генерална дирекция "Вътрешни работи" в Европейската комисия.

Персоналът на сегашната агенция ФРОНТЕКС може да опази само периметъра на сградата на Европарламента в Брюксел, но не и цялата външна граница на ЕС. С тези думи Матиас Рюте илюстрира нуждата от създаването на координирана система за сухопътна и брегова охрана, която по решение на ЕК да може да изпраща гранични екипи във всяка държава, която не се справя сама опазването на подстъпите към Шенген:

В действителност държавата-членка винаги трябва да даде съгласието си за съвместен оперативен план с ФРОНТЕКС. Ако не се съгласи, единственото, което можем да сторим, е да пратим страната на съд. Едните ни казват, че трябва да наложим решението на въпросното правителство, а други смятат, че това е погазване суверенитета на държавата. С този механизъм се запазва суверенитетът, като в същото време се оказва огромен морален натиск върху правителството да позволи външна намеса.

Холандското ротационно председателство на Съвета изрази оптимизъм, че страните-членки могат да излязат с обща позиция преди 21 април, когато ще заседават вътрешните министри, съобщи холандският дипломат Сандер Люистербург:

Значителна част от предложението беше обсъдена, включително противоречивите въпроси. Председателството работи за компромисни предложения по тях.

Текстовете се разглеждат на части от 28-те министри и за да не се губи време, веднага се пращат на депутатите в ЕП, които имат споделени правомощия по гласуването на новото европейско законодателство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!