Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Супер вторник" в САЩ – ключов етап от кандидатпрезидентската кампания

| обновено на 01.03.16 в 17:33
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ се провежда т.нар. "Супер вторник". Един от най-важните етапи от кандидатпрезидентската кампания включва гласувания в 13 щата. В повечето от тях вотът е под формата на предварителни избори, докато в някои ще се проведат партийни сбирки.

"Супер вторник" е стадият, при който кандидатите започват да обръщат повече внимание на получения брой делегати. Въпросните пратеници, разпределени въз основа на резултатите от гласуването, са поели ангажимент да гласуват за определен кандидат на партийните конгреси през лятото.

При демократите това е решителен момент, в който сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс трябва да покаже по-добри резултати от тези в допитванията, за да не изостане в битката за делегати. Опонентът му Хилъри Клинтън очаква голяма победа особено в южните щати, където тя се радва на голяма подкрепа от малцинствата.

В лагера на републиканците фаворитът за момента милиардера Донълд Тръмп се изправя срещу сенатора от Флорида Марко Рубио и сенатора от Тексас Тед Круз. Рубио днес провежда срещи с избиратели в Минесота, където има най-големи шансове да стане първи. Както Рубио, така и Круз зачестиха напоследък острите си нападки си срещу Тръмп и анализаторите ще наблюдават дали негативната кампания влияе на представявнето на бизнесмена.
По време на“Супер вторника” ще бъдат разпределени около 600 делегата от необходимите 1237 за спечелване при републиканците и около 800 или около една трета от нужните за демократическата номинацията.
В края на деня факторите, които ще се вземат предвид за определяне тенденциите в надпреварата са броя на спечелените щати, броя на придобитите делегати и броя на гласоподавателите, подкрепили определен кандидат. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!