Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева
Всички вестници отбелязват Националния празник 3 март, "24 часа" излиза опакован с хартиен вариант на българското знаме. Според "Монитор", днес ще ползваме повече от 20 хиляди флага, произведени в Китай. Азиатците бъркали подредбата на цветовете. "Телеграф" информира, че в интернет, в различни аукциони за реликви, се продават, за жълти стотинки, ордени от Освобождението. "Стандарт" пише, че днес ще можем да се снимаме със Самарското знаме, което ще е изложено във Военноисторическия музей. "Морските битки в Руско-турската война са също толкова ожесточени, колкото и сухопътните", разказва вестник "Сега".

"Новинар" пише, че намаляват желаещите да осиновят дете, данните са на Агенцията за социално подпомагане. Успоредно с това, расте броят на регистрираните за осиновяване деца. Неправителствена организация коментира, че у нас все още съществува дискриминация на темата.

Според "Дума", президентът Плевнелиев обидил партия ГЕРБ и затова заместник-председателят на партията Цветан Цветанов намекна, че ще има друг кандидат за президент. Обидата идвала от изказване на държавния глава, в което той подчертал, че спечелил повече гласове отколкото ГЕРБ.

"Купуваш винетка, искай номера на колата да е изписан на касовата бележка", съветва, от първа страница, "Труд". Новото изискване е в сила от първи март и за него обяви пътната агенция. Шофьорите, които не са запазили касовата бележка, се издава одобрена от агенцията квитанция.

"МВР призна, че повечето камери на границата с Турция не работят", информира "Сега". Проблемите с видеонаблюдението и забавянето на строежа на оградата на границата с Турция са най-вероятните причини правителството да се реши да включи армията в охраната на браздата, коментира вестникът.

Лидерът на Национален фронт за спасение на България Валери Симеонов заявява, в интервю за седмичния вестник "Банкер" "Армията ни е зле въоръжена и непрофесионална". Той е скептичен по отношение възможността да се прекратят обществените поръчки, в които участва "Лукойл", защото, цитирам, "...известни са ми отдавнашните топли връзки между Златев и Борисов".

Другият седмичник, "Капитал", излиза с тема, посветена на здравната реформа, озаглавена "Много ви здраве" и с коментар "Добрите пожелания на министър Петър Москов не могат да се превърнат в работеща система".

Седмичното българско издание на списание "Икономист" публикува коментар на макроикономиста Георги Ангелов, който подчертава, че около свръхочакванията на доклада на "Аликс партнърс" се загуби ценна информация за КТБ, дадена от синдиците по повод депутатско питане към министъра на финансите.

Специалистът по сигурността Симеон Николов призовава, в интервю за "Труд", спешно да изградим национална гвардия, заради зачестилите природни катаклизми и трудностите от евентуален мигрантски поток у нас.

Председателят на парламентарната комисия по външни работи Джема Грозданова от ГЕРБ съобщава, в интервю за "24 часа", че подготвя програма за засилено сътрудничество със Съединените щати. Тя казва още, че депутатите от комисията, която тя ръководи, ще инициират изслушване на евентуална намеса на Турция и Русия във вътрешната ни политика.

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова декларира, в интервю за "Стандарт", че ако се ползват електронни услуги от гражданите, таксите са два пъти по-ниски. Използването на електронен подпис пък намалява с десет пъти риска фирмата да бъде открадната.

Историкът, академик Георги Марков, призовава, от страниците на "Монитор", да не изпадаме в крайностите филство и фобство, да не принизяваме историята или пък да я пренаписваме.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!