Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в Александровска болница

От понеделник до събота в Александровска болница ще има безплатни прегледи  за глаукома и катаракта, съобщават от болницата. Очните лекари препоръчват хората над 40 години да направят един годишен преглед на зрението си.

Специалистите препоръчват очните прегледи, дори ако няма оплаквания, като се измери очното налягане. За пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Рискови фактори за развитие на глукома са съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство. Катарактата е друго често срещано заболяване, обусловено най-вече от напредналата възраст. Катарактата и глаукомата са свързани и често едното заболяване не изключва другото.

Безплатните прегледи в Александровска болница са по повод Световната седмица за борба с глаукомата, те ще се извършват от 14 до 18 ч, като записването е на тел. 02/9230 415. Очната клиника на УМБАЛ „Александровска“ предлага всички съвременни методи за диагностика и проследяване. Пакетът от изследванията се покрива напълно по НЗОК. Възстановен е и глаукомният диспансер .Всички пациенти, които имат установена вече глаукома могат да бъдат диспансеризирани в УМБАЛ „Александровска”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!