Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как малките граждански инициативи могат да подобрят средата, в която живеем

Снимка: Радио ВИДИН

Гражданските инициативи в Северозапада- могат ли да подобрят средата, в която живеем или сме свикнали за всичко да търсим кмета и Общината? В "Посоките на делника" ви разказахме за малките граждански идеи, които доказват, че всичко е в наши ръце.

За първа година Община Видин ще подпомага малки граждански инициативи. В бюджета на Общината е заложена Програма за местни инициативи. Парите ще се използват за изграждането на детски кътове, беседки и други, които да подобрят жизнената среда в съответното населено място.

"Това наше намерение се прие с много голям интерес от жителите на община Видин. Ние коригирахме сумата и я направихме 70 000- за всяко населено място по 2 000, като кв."Нов път" го обособихме като отделен квартал, т.е. 35 субекта ще могат да се възползват от тази програма", каза кметът Огнян Ценков.

Община Берковица е заложила в годишната програма за развитие на туризма съвместни проекти в сферата на публично- частното партньорство. От тази година Общината е обявила нова инициатива съвместо с гражданите- за ремонт и облагородяване на междужилищните пространства. Материалите ще осигурява Общината, а трудът ще бъде от кандидатите.

Община Враца финансира малки граждански инициативи от 2009 година. Тази година отделените средства са в размер на 60 000 лева. Предстои на заседание на Общинския съвет да се приемат правилата за кандидатстване. Досега са отпускани до 3000 лева на гражданска инициатива. Жителите на града са кандидатствали предимно за средства за облагородяване на междублокови пространства. От пресцентъра на Общината съобщиха, че стартира  кампанията за озеленяване на междублоковите пространства и приканиха гражданите да се включат с предложения и идеи. Целта е подобряване на естетичния вид на зелените площи около жилищните блокове, както и опазване на изграденото досега. Ръководството на общината очаква активност от всички граждани на Враца. Разчита се на желанието на врачани за естетически вид на зоните в околоблоковите пространства, за да бъдат превърнати прилежащите терени в приятни места за отдих. Писмените предложения и идеи може да се изпращат до Центъра за информационно обслужване. Всички те ще бъдат подробно разгледани, като най- добрите ще бъдат реализирани.

Даниел Дамянов е председател на Квартален съвет във видинския комплекс "Химик". Говорим си за диалога между гражданите и общината, за малките граждански инициативи, които правят мястото пред блока приятно за окото, чисто и зелено:

"Всички служители на Общината да тръгнат да следят ситуацията в града, пак някъде нещо могат да пропуснат. Затова идеята за кварталните съвети е прекрасна в тази част. Всеки един квартален съвет е запознат с проблемите и би могъл своевременно да съобщи в Общината къде и какво би трябвало да се направи. Малките неща- облагородяване на междублоково пространство, сковаване на пейки- това може да се направи от самите съкварталци. Когато се говори за по- значими обекти като спортно съоръжение, това е вече работа на Общината. Свидетели сме, че хората си правят малките неща."

Даниел Дамянов, архив от 2012 г.Преди 4 години четирима приятели, един от които е Даниел Дамянов, посадиха 4 череши в Крайдунавския парк. За съжаление те изсъхнаха през топлото тогава лято, но сега са насадили друго плодно дърво на една от улиците в квартала.

"Хубаво е да има повече зеленина, повече растителност. Всеки се радва като мине покрай дърво да си откъсне плод или най- малкото да му се усмихне", подълни Даниел Дамянов.



СнимкаИвайло Жиков живее в същия квартал на Видин. От няколко години се опитва да възстанови терена пред блок 90, в който живее и мястото да стане малка градинка. На мястото на общинското жилище, което е съборено, сега са останали строителни отпадъци.

"Така е зарязано от 5-6 години. Опитваме се да направим мястото по- нормално за живеене. Подали сме няколко жалби, никой не взима никакви мерки. Като не е изчистено, хората си мислят, че е сметище и продължават да хвърлят отпадъци. Не се пази, всеки минава и си къса цветя", разказа Ивайло Жиков.

СнимкаЖивеещите на ул."Цар Александър Втори" № 94 или бившия блок "120 апартамента" имат друг проблем- прилежащото блоково пространство е осеяно с дупки, през които минават, за да си паркират колите. Преди години запълват дупките с чакъл, но сега отново са се отворили:

"По време на мандата на Румен Видов един от испанските инженери ни беше квартирант във входа. Човекът докара едни отпадъци от моста- чакъл, пясък и насипахме дупките. Преди осем години беше и после нищо не е правено... По- добре да не се пипа, така да си остане. Карат с несъобразена скорост, вдигат пепел и пенсионерите не може да седим на пейките... "

За пета поредна година Велоклуб "Скала"- Белоградчик ще организира състезанието Rocks N'Roll. Това е велорали, едно от първите за годината. Организаторите започнаха почистване на терена с дължина 42 километра. Първият уикенд, заедно с приятели от Белоградчик, Видин и Лом изместиха два километра от трасето, за да се избегнат локвите, които са се образували от дърводобива. Сега вече ще се минава по старата пътека по посока Збегове. За успешното сътрудничество мужду граждани и община си говорим с Радослав Младенов, един от учредителите на велоклуб "Скала":

Снимка: Велоклуб Скала"Сами правим всичко, но тук е момента да подчертая, че Общината застава зад нас. Минават техни хора и чистят другите пътеки. Така е съобразен нашият маршрут, че после да може да се ползва от туристи- пешеходци и велосипедисти. С Общината имаме една идея да направим нови табелки- да се знае кое къде е като посоки. Ние ще ги изработим теоретично на хартия, те ще ни помогнат за изработката, а ние ще ги поставим. Тук се вижда работата на трите сектора- НПО, Общината и бизнеса. Ние ги презентираме и промотираме."

Организаторите на състезанието тази година са поканили и туроператори да се включат във велоралито. Така ще видят на място какво се прави, а след това ще могат да ползват пътеките за турове с туристи. Почти всяка събота и неделя до състезанието на 17 април ще продължи чистенето и маркировката на трасето. Трябва да се подготвят 15 километра от терена. Информация за организацията по разчистването може да намерите във фейсбук- Велоклуб Скала.

Снимка: Василка КоловскаМладо семейство от Мездра отделя от личните си доходи, за да направи детска площадка. Тя се казва "Шипка" и събира на едно място децата от квартала. На Василка Коловска е идеята за детската площадка, а парите са от съпрута й, който е моряк.

"Кръстихме я така, защото това е улицата, на която живеем. Мина почти година откакто създадохме това страхотно нещо. Доста съседи се включиха и всички заедно създадохме едно пространство, в което децата могат да играят. Вместо да купим една пързалка, която да поставим в нашия двор и само нашето дете да се пързаля на нея, така може всички негови приятели да ползват тези съоръжения. В Мездра има много деца, което е страхотно, хубаво е да има място, на което да играят и да се забавляват", сподели Василка Коловска.

Младата жена казва още, че трябва да има активно гражданско общество, защото не винаги общинските служители виждат всичко, което се случва в града. Преди дни подава два сигнала- до община Мездра за липсващ капак на шахта и до Община Враца за улица, която се нуждае от ремонт. И на двата сигнала общинските служители са реагирали своевременно.

Снимка: Огоста данс- МонтанаДоброволци от клуб по спортни танци "Огоста данс" в Монтана разчистиха от паднали клони паркови площи в централната градска зона. В резултат от предишни инициативи на клуба по- красив стана районът около чешмичката на бул."Александър Стамболийски".

"Събрахме собствени средства, с които сме закупили осветителни тела, които ще се поставят в тревните площи зад паметника на Септемврийци. Там има едни стълбове, които сме изшкурили и мазали срещу ръжда. След една- две седмици ще ги боядисаме и ще сложим осветителните тела. Мотивира ни това, че в нашия град няма много такива акции и хората основно чакат Общината", разказа Димитър Димитров, състезател от клуба.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59