Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код заради очаквани обилни валежи в Западна и Централна България

| обновено на 10.03.16 в 12:15
В 18 области в Западна и Централна България за днес е обявен жълт код за потенциално опасно време заради очаквани обилни валежи.

По Черноморието е в сила жълт код за силен вятър.

Пристанище Варна остава затворено от сутринта заради силния вятър. Скоростта му достига до 12 метра в секунда. Дежурният в общината съобщи, че няма постъпили сигнали от граждани за паднали предмети или клони от дървета. Летището работи нормално.

Продължава да се покачва нивото на река Дунав в началото на българския участък. Заради високите води защитните диги в района на Видин са под постоянно наблюдение. Ново повишение на река Дунав е отчетено тази сутрин в началото на българския участък. Край Ново село нивото се е повишило с 11 сантиметра. В района на Видин е от 15 сантиметра, а водният стоеж е 764 сантиметра. Продължава изпълнението на първия етап от плана за провеждане на високите води на река Дунав, който се въвежда при нива от 750 сантиметра. Пет станции изпомпват подпочвените води от земеделските площи и ниските участъци в близост до дигите. 

Повишено е нивото на Дунав и при Лом, но няма опасност за населението. Тази сутрин там са измерени 776 сантиметра, с 19 повече от вчера. Съгласно общинския план за действия при бедствия е въведено второ ниво на наблюдение на дигите. Ситуацията може да стане критична при ниво над 850 сантиметра, ако не бъдат изградени допълнителни земно-насипни съоръжения.

Краткотрайни повишения на нивото на река Огоста се очакват днес и утре, главно в долното и течение.

Всички реки в Кюстендилска област са под денонощно наблюдение. Има повишение на речните нива след валежите тази нощ, но няма наводнени участъци в нито една от 8-те общини на областта. Експертна комисия заседава днес, за да набележи мерки по почистването на река Елешница в района на с. Друмохар от паднали дървета при предишно прииждане на реката, това съобщиха от общината в Невестино. Вероятно ще се наложи освен ваденето на дънерите да се проектира и коригиране на коритото, след като брегът е отнесен от предишните порои. При ново прииждане на Елешница ситуацията при Друмохар може да стане още по-тежка, каза заместник-кметът на Невестино Йордан Глогов.

От Българската академия на науките предупредиха, че днес и утре са възможни повишения на речните нива на Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра и Тунджа.
Предупреждение има и за реките по Южното Черноморие.
С 40 сантиметра се е повишило нивото на река Струма за последното денонощие и в момента е 1,60 м, което е с около метър под критичната граница. 50 сантиметра е повишението на водното ниво на река Места. Към 11 часа  валежите, измерени от хидрометеорологичната станция в Сандански са 21 л на кв.м в курортния град. Най-сериозни през изминалото денонощие са били валежите в района на Петрич и Първомай 41 литра на кв.м, каза ръководителят на станцията Димитър Хаджиев
Прогнозите на метеоролозите от станцията сочат очаквано застудяване след 15 часа и усилване на валежите, които в някои райони на областта ще преминат в сняг.

Продължава денонощното наблюдение на нивата на реките и язовирите, към момента няма застрашени от наводнения райони, каза областният управител на Благоевград Бисер Михайлов:

Освен реките Струма и Места, има и някои притоци, които също са наблюдавани при такива метеорологични явления. Така че от страна на Напоителни системи има денонощно наблюдение на реките. Извън това съм отправил предупреждение за повишено внимание към кметовете на населените места на територията на област Благоевград. При евентуална необходимост да бъдат сигнализирани хората. Такава опасност засега няма. Нивата на двете основни реки в Благоевград са повишени, но са далеч от критичните нива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!