Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Европейският съвет е одобрил механизма за помощ за Гърция, за да се справи с тежката ситуация, предизвикана от бежанците, съобщава в. "Етнос". Механизмът дава възможност на Евросъюза да помага и на други засегнати от неспирния мигрантски поток държави-членки за задоволяване на основните нужди от храна, подслон, вода, лекарства и други вещи от първа необходимост. Предложението е за помощ в размер на 700 млн. евро до 2018 година.

В. "Катимерини" бие тревога за необходимостта от незабавна евакуация на бежанците от пункта "Идомени", тъй като ситуацията там е извън контрол. На територията на Гърция са блокирани близо 36 хиляди души, според официални данни на властите. В същото време потокът към Турция, гръцките острови и Пирея остава интензивен, а стотици бежанци и мигранти се придвижват без никакъв контрол към Идомени или други райони в опит да излязат от страната, пишат още изданията.

В Македония са блокирани 1500 мигранти, пише "Утрински весник". Съдбата им е неизвестна след решението на страните от Балканския коридор да затворят границите си. Тези хора не могат да преминат в Сърбия, не им се остава в Македония, а не искат и да чуят да се върнат в Гърция. Най-тежко е положението на около 450 бежанци, които са на ничия земя между Македония и Сърбия. 

Християндемократите може да загубят гласове за сметка на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" на местните избори в Германия тази седмица, прогнозира британският в. "Гардиън". Гласуването в т.нар. "супернеделя" в три германски провинции предоставя на 12 милиона избиратели първа възможност да произнесат своята присъда за подхода на Меркел към бежанската криза. "Алтернатива за Германия", според проучванията, се ползва с двуцифрена подкрепа и в трите провинции. 

Американският "Ню Йорк таймс" посочва, че партията спечели 13,2 процента от гласовете на изборите в Хесен миналата неделя, отбелязва изданието.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!