Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Харманли избухна скандал с разрушаването на близо 100-годишна сграда

| обновено на 10.03.16 в 15:56
Снимка: Дора Атанасова

След Пловдив в Харманли избухна скандал с разрушаването на близо 100-годишна сграда, която е била тютюнев склад. Според граждански организации еблематичната постройка е паметник на културата, а според кметството тя не фигурира в списъците на недвижимите културни ценности. Спорът ще реши комисията, която разследваше пловдивския случай.

Министерството на културата изпрати в Харманли експерти, които да проверят дали разрушената сграда е паметник на културата. Стоилка Игнатова - главен инспектор на Главна инспекция "Опазване на културното наследство", обяви, че сринатият до основи тютюнев склад е паметник на културата и община Харманли е действала неправомерно. 

Тютюневият склад е деклариран паметник на културата от 1977 година, а от 2009 година с новия закон сградата е била защитена до 21 февруари, когато минават багерите. В момента на място има само голям изкоп. Главният инспектор в главна инспекция по "Опазване на културното наследство" Стоилка Игнатова е категорична:

Тя абсолютно е със статут на закрила. Тя е деклариран паметник на културата.

Сградата е разрушена неправомерно, като общината е действала по друг закон, обясни още Игнатова:

Община Харманли е действала по Закона за устройство на територията и е съборена сградата като обикновена сграда, опасна за здравето на гражданите и застрашаваща от инциденти преминаващи хора и така нататък. В случая обаче като недвижима културна ценност, процедурата е съвсем друга. Процедурата е по Закона за културното наследство. Една сграда, недвижима културна ценност не може просто да бъде съборена.

92-годишната сграда е разрушена на 21 февруари със заповед на кмета на Харманли Мария Киркова
Тютюневият склад е паметник на културата, твърди общинският съветник Светлана Ангелова и излага аргументите:
На осми март 2016 година посетих Националния институт по недвижимо културно наследство, откъдето ми предоставиха документите на сградата. "Тютюнева промишленост" е паметник на културата от 1977 година. Разполагам с тези документи.
Според Ангелова събарянето на тютюневия склад, който е емблематична сграда за Харманли, е предизвикал гражданско недоволство.
Актът за разрушаването и липсата на информация предизвикаха огромно обществено недоволство в Харманли. Сградата на "Тютюнева промишленост" бе един от символите на града.
Отговорът на кмета Мария Киркова:
Разрушената от собственика сграда в центъра на Харманли не е паметник на културата. Сградата не фигурира в списъка на сгради, които са ценности, нито от национално, нито от местно значение. Няма вписване в актуалните списъци на Министерството на културата към момента на премахването на сградата.
Предстои проверка от Инспектората по опазване на културното наследство, откъдето са се ангажирали да изпратят в Харманли екипа, разследвал разрушаването на пловдивския тютюнев склад.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!