Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 март 2016 година

Снимка: Пламен Генчев

Близо 9-километрова опашка от тирове се беше образувала на Дунав мост 2 днес по обед. 10 часа се изчаква за преминаването през граничния пункт, казват шофьори и допълват, че положението е такова от около половин година. Те обясняват, че причината е от румънска страна, тъй като се проверява всеки камион за мигранти, което, заедно с другите проверки, забавя влизането в Румъния.

Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите и в Басейнова дирекция "Дунавски район" е активирано и е в 24-часов режим на работа, поради постъпила прогноза за покачване на нивото на река Дунав в зоната на "Защита от наводнения" при Калафат /Видин/. Информацията е обявена на сайта на ведомството. От там допълват, че няма постъпила информация за критични ситуации, свързани с водното ниво на реките и вредното им въздействие. През последното денонощие при Видин и Ново село е отбелязано понижение на река Дунав, при Ново село- с 11 см, при Видин- с 2 см и в момента е 762 см. Понижение е отчетено и при Лом. Нивото е 782 см. От два дни там е въведена втората степен на готовност за действие - "постоянно наблюдение". Първият етап от плана за действие при високи води е в сила от сряда във Видин, след като нивото премина 750 см. Водният стоеж се отчита три пъти на ден. Служители на Напоителни системи ежедневно извършват обходи на дигите по поречието и следят за състоянието им. В режим на отводняване са пет помпени станции.

Повод за притеснения относно нивото на река Дунав за момента няма, съобщават от Община Козлодуй. То се следи ежедневно. Нивото на реката днес е 726 см, след покачване от 36 см. Дунав се следи на три часа от оперативните дежурни на Община Козлодуй от днес по разпореждане на Областния управител. Повишението е било в рамките на три метра за последните десет дни, сочат данните. Критичната точка за Козлодуй е 800 см- след което се влиза в режим на двучасов преглед. И нивото на река Огоста се следи на три часа- на рейката на моста между Гложене и Мизия, водният стоеж днес е 200 см. Леко покачване се очаква поради проливните дъждове, но няма опасност от заливане на близките участъци. От общинската администрация в града информират постоянно ръководството на МВР, Областната администрация във  Враца и Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението"- Враца. Опасност от наводнение към настоящия момент няма, се посочва в прессъобщение от Общината.

Няма конкретна опасност за живота и здравето на хората от община Враца вследствие на обилните дъждове и преливащи язовири - това установи проверка на експерти от местната управа. Специалистите провериха всички водоеми и реки край града под Околчица, съобщиха от местната управа. 21 язовира са били проверени през последните дни. 

Доброволното формирование към Община Брегово извърши контролирано изпускане на водни маси от язовир "Калина". Водоемът не прелива, а мярката е превантивна и цели да осигури достатъчно свободен обем във връзка с очакваните нови валежи в края на седмицата, обясни кметът на Общината Милчо Лалов. Извършено е и укрепване на дунавската дига при село Куделин. Милчо Лалов обясни, че възстановителните работи са осъществени от "Напоителни системи", които стопанисват съоръжението. "Превантивно "Напоителни системи", защото тя е тяхна собственост, държавна собственост и те са длъжни да я поддържат. Превантивно са предприели мерки." 300-400 декара ниви са залети по поречието на Дунав в община Брегово. Никаква опасност няма за населените места, увери кметът. Той обясни също, че обстановката около Тимок е спокойна. Реката е пълноводна, но не е излязла от коритото си.

Ремонтът на пътя Видин-Кула-Връшка чука, който беше разрушен миналата година от свлачище ще струва близо 2 500 000 лева. И средства за стабилизиране на свлачището са заложени в общата сума, обясниха от Областното пътно управление във Видин.

Жителите на Враца отбелязаха 277 години от рождението на св. Софроний Врачански и 107 години от основаването на училището, носещо неговото име с тържество пред паметника на българския духовник и книжовник в града, съобщават от местната управа.

Повече от 150 подписа са събрани във Видин за идеята бившата Дизелова централа в града да бъде преустроена в културно средище, където да бъдат представяни изложби, концерти и други мероприятия от обществено значение. Предложението беше направено наскоро от народния представител от Реформаторския блок, Вили Лилков. Областният управител на Видин, Момчил Станков, е подкрепил инициативата държавата да върне сградата на бившата Дизелова централа на ул. "Дунавска" на Общината.

Паметникът на загиналите във войните "Св. Георги Победоносец" в Мездра, проектиран от Любомир Добрев и издигнат през 2007 година, в момента се ремонтира основно. Всички плочи от черен гранит, с които е облепен монументът, ще бъдат демонтирани и монтирани наново. Ремонтът се прави, защото през последните месеци част от тях започнаха да падат и носят риск за преминаващите. От общинска администрация съобщиха, че ще изискат и от фирмите изпълнители на реконструкцията на площад "България"/ която завърши през 2008 година и има 12 години гаранция/ и на водния цикъл на Мездра да извършат ревизия на свършената работа и да подменят счупените плочи на площада и оправят пропаданията на уличните платна.

Най-дългата мартеница в света, изработена преди година от видинчани, заминава на пътешествие по света. Видин получи сертификат на "Гинес" за червено-бялото изделие, дълго близо 17 км. Мартеницата е включена в международната изложба "Културни обичаи на Балканите". Експозицията е представена днес във видинската библиотека. Най-дългата мартеница беше показана в Македония. Тя ще замине за Румъния след ден, каза директорът на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" Десислава Иванова. Ръчно изработени мартеници от България, Румъния и Македония са представени в международната изложба "Културни обичаи на Балканите". Целта на експозицията е да съхрани общото културно наследство и да подкрепи включването на обредната украса в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Подкрепа се очаква и от академичната ни общност, каза проф. Саша Тодорова, представител на Комисията на ЮНЕСКО за България. Изложбата ще остане отворена за посещения и утре в залата за изяви на видинската библиотека, а след това ще замине за Румъния. Интерес към нея има и от Холандия. Идеята е тя да бъде показана и в други държави, където традицията на мартениците не е позната.

Обучение за неправителствени организации, с фокус ефективна работа с доброволци се проведе във Видин. То бе организирано от българската платформа за доброволчество "Тайм Хироус".

Двама епархийски съветници от Варна са на посещение в Историческия музей в Чипровци. Те са изпратени от игумена на Лопушанския манастир отец Христодул, който започна мащабно проучване с цел да издири имената на загиналите мъченици по време на Чипровското въстание през 1688 година. Припомняме, че Първото заседание на Комисията, определена от Видинската света митрополия, която събира сведения за участниците в Чипровското въстание, за да ги канонизира, се събра в Чипровската света обител още през 2012 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15