Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Дефлацията, отчетена от статистическия институт за февруари, не застрашава икономиката ни, пише "Капитал дейли". Това се дължи на ниските цени на петрола и на суровините на международните пазари. От БНБ прогнозират да отчетем растеж в края на годината.

Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал, коментира в интервю за "Стандарт", че ако не са евросубсидиите, ръстът в икономиката ни ще е нищожен.

"Министерството на финансите обмисля нов данък заради личното ползване на фирмени вещи", пише "Сега". Владислав Горанов предлага 17% данък върху активите, преотстъпени от фирмите на служителите, уточнява публикацията.

"Новинар" информира за други намерения на Министерството на финансите, публикувани на сайта на ведомството. Става дума за намаляване на пречките пред инвеститорите – като по-кратки срокове за редица административни процедури.

"Монитор" допълва, че сред намеренията е да се премахнат звездите за категоризация на ресторантите и да се намалят таксите в Агенцията по вписванията.

"Университетите остават без студенти", пише "Земя".

"Монитор" съобщава за нередностите след проверка на храната в ясли и училища в София. Зеленчуците все още са дефицит. В учебните заведения автомати предлагат пакетирани храни с прекомерно съдържание на сол,  като чипс, например.

"Телеграф" допълва проблемите в образованието ни с репортаж за продължаващия от седмици в Художествената гимназия в Сливен протест на педагозите, насочен срещу директорката заради начина ѝ на работа, но от Министерството на културата отказват да чуят за това недоволство.

"Българска апаратура полетя към Марс", пише "Дума". Създадените в БАН дозиметри са единственото бижу, останало от старата ни космическа слава.

Заради топлата зима грамадни комари вече са се появили в Бургас, информира "Труд". Здравни инспектори успокояват, че насекомите не са опасни и че започват незабавно пръскане. Вестникът информира също, че екоминистерството е забранило брането на мурсалски чай в Пирин, за да се подобри състоянието на естествените находища на билката.

Според "24 часа" след поредния атентат в Турция българите, желаещи да посетят южната ни съседка, са намалели с 40 на сто. До края на годината десет милиона души от целия свят ще откажат почивката си в Турция, пише още вестникът.

"Идва дясната ръка на папата", съобщава "Стандарт". Държавният секретар на Ватикана – кардинал Паролин, е най-младият сред кардиналите. Той ще пристигне в събота, уточнява изданието.

"След медийната империя, в България се промъква и медиен тоталитаризъм", коментира журналистът Светослав Терзиев във вестник "Сега". На дискусия, организирана от парламентарната медийна комисия миналата седмица, за пореден път беше огласена идеята за сливане на БНТ и БНР. Светослав Терзиев прогнозира протести на журналисти от двете медии заради това, че никой не е казал на работещите в двете медии защо е необходимо обединяването и какви ще са последиците от това, пише в коментара си в "Сега" Светослав Терзиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!