Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще гласуваме задължително

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Е, вече е ясно - ще гласуваме задължително. Депутатите го узакониха, засега само на първо четене, със 121 гласа „за”, 27 „против” и 21„въздържал се”. Та така - вече който не гласува - глоба 50 лева или три месеца без социални помощи.
Разбира се, хора, които са против това решение има не само в парламента, а и извън него. Колегата Любомир Методиев, например, написа три фейлетона, в които аргументирано доказва, че според Конституцията имаш право да гласуваш, но правото не може да бъде превръщано в задължение.
Един мой съсед пък ми каза, че бил изкарал някакви мореходни курсове, които му давали право да управлява яхта, но никой не можел да го задължи да управлява яхта. Не ще да се бори с морските вълни комшията и точка по въпроса! Трябва ли да го глобяват при това положение или на жена му трябва да спрат майчинските?! Наистина идиотска ситуация…
Защитниците на идеята за задължително гласуване също имат своите аргументи. Така щели да се обезсмислят купените гласове. Така щяла да олекне тежестта на една партия, чиито гласоподаватели така или иначе си гласуват задължително. Има логика и в техните разсъждения. Както и в разсъжденията на колегата Методиев, разбира се.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!