Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ гласуват за партиен фаворит в Илинойс, Мисури, Охайо, Северна Каролина и Флорида

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В САЩ протичат предварителните избори за наследника на президента Барак Обама. Гласоподаватели подават своя вот за партийния си фаворит в щатите Илинойс, Мисури, Охайо, Северна Каролина и Флорида. Очакванията са за победи на Доналд Тръмп при републиканците и Хилъри Клинтън при демократите.

Изходът от надпреварата във вторник би дал отговор на въпроса дали Клинтън ще е по-уверена за получаване на номинацията или ще продължи скъпо струващите кампании срещу Сандърс. Основното поле на сблъсък ще бъде Охайо - индустриален щат, който по характеристики е близък до Мичиган. Именно в Мичиган определящият се като демократ-социалист успя сюрпризиращо да изпревари бившия държавен секретар.

За републиканците погледите са насочени също към Охайо, но и към Флорида. И на двете места победителят ще вземе всички делегати. В Охайо Доналд Тръмп е застрашен от губернатора на щата Джон Кейсик, но анкетите сочат, че във Флорида победата му е сигурна.

Според последните национални допитвания Хилъри Клинтън е лидер сред регистриралите се гласоподаватели - демократи с 54 процента, докато зад Бърни Сандърс застават 41 процент. Данните са от съвместна анкета на Ен Би Си и "Сървей Мънки". Със своите 44% Тръмп води убедително в лагера на републиканците с поне 20 точки пред който и да е друг негов съпартиец. След милиардера е сенаторът от Тексас Тед Круз с 24% и Джон Кейсик с 12. Сенаторът от Флорида Марко Рубио се радва на 11% подкрепа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!