Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само БСП не подкрепи промените в Закона за съдебната власт, приети на първо четене в НС

| обновено на 16.03.16 в 12:28
Снимка: БГНЕС
Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се урежда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - прокурорска и съдийска. Само БСП бяха против.


Промените са съобразени с последните изменения в Конституцията. Въвежда се пряк избор на членове на ВСС от магистратската квота, а решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати, ще се вземат самостоятелно от отделните колегии при условия на явен вот и без "въздържал се". Ограничава се възможността за влияние от страна на парламентарно представените политически партии върху кадровите решения и вот на колегията на съдиите и колегията на прокурорите и следователите във ВСС, чрез въвеждане на квалифицирано мнозинство от 8 гласа за съдийската и 6 за прокурорската колегия.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева каза, че подкрепата на законопроекта ще бъде знак към българското общество за наличието на широка политическа подкрепа за реформа в съдебната система:

Предвиденото квалифицирано мнозинство в двете колегии, при всички кадрови решения - не само при назначенията, но и при дисциплинарните производства, е гаранция, която искаше от нас и Венецианската комисия, че само парламентарната квота няма да може сама да взема кадровите решения. По този начин ще се постигне и висока вярност и представителност на хората, които ще бъдат повишавани и назначавани в съдебната система.

Министърът на правосъдието каза, че предлаганият законопроект е изработен с участието на всички заинтересовани страни и съгласно правилата на Съвета за съдебната реформа, а в работните групи са били поканени представители от всички политически партии.

Всички политически партии, с изключение на БСП, подкрепиха промените в Закона за съдебната власт. Михаил Миков коментира:

Страхувам се, че с този законопроект ще ударите поредната греда, в опита да реформирате съдебната власт. Това ще доведе до много сериозни битки на лобита. И след време, друго Народно събрание ще трябва да реформа това, което наричате реформа на съдебната власт.


От БСП излязоха с деклерация, в която посочват, че нестабилността в управлението води до нестабилност и в държавата. Михаил Миков каза, че управлението се крепи на сделки:
Трети месец партиите от управляващото мнозинство се мъчат да постигнат някакво споразумение, за да може и гражданите на България, които са гласували за тях, а и тези, които не са гласували, да знаят върху какви принципи и цели се изгражда днешното управление. Защото иначе е безпределно ясно , че то се гради единствено на сделки, на бизнес, а сега с намаляването на обществените поръчки и тяхното спиране живителната му влага все повече ще намалява.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!