Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева
Московски спира обществени поръчки в транспорта, пише "Капитал дейли" и допълва, че община Варна е обявила отново спрения от премиера търг за изграждане на пречиствателна станция на "Златни пясъци". Вестникът коментира, че поръчката пък е за 24 милиона и 500 хиляди лева, с почти същите параметри, но не става ясно какво ще се случи с този търг, ако кандидатите, заради които той беше отменен, са същите. Една от причините за отмяна на поръчката беше, че те се свързват с Делян Пеевски, уточнява изданието.
   
След кратък застой измамата на таксиметровите шофьори с раздута сметка отново е в ход, информира "Телеграф". Така наречените "помпи" към брояча се командват дистанционно чрез смартфон. Дължимата от клиента сума е с около 20 на сто по-висока от реалната, за да не буди подозрение.

Заради обществения натиск в учебните програми се връща баладата за Балканджи Йово и "История славянобългарска", пише вестник "Сега". Освен това отпада терминът "съжителство", когато се учи историята на Османската империя. Темата е водеща за днешния брой на "Дума". Изданието допълва, че няма да има промяна в начина на провеждане на зрелостните изпити.

"24 часа" също избира вчерашното представяне на учебни програми за заглавно и пояснява, че за турското робство ще се учи в часовете по литература, а за османското владичество в часовете по история.

Хлебопроизводители отново искат диференциран ДДС, според вестник "Земя", те настояват за ставка от 5%. Мотивите им са, че само у нас и в Дания данъкът "Добавена стойност" е толкова висок, а именно – 20 на сто.

"Цветан Василев иска да е сърбин", пише "Стандарт" на първа страница. Бившият банкер се опитва да избегне връщането у нас, пояснява изданието по повод вчерашното заседание на Висшия съд в Белград за екстрадицията на Василев.

В рубриката си "Наблюдател" вестник "Сега" публикува коментар, озаглавен "Милион и шестотин хиляди неразкрити и ненаказани престъпления са срамът на прехода". Не само съдебната система, но и МВР, и парламентът, и правителството всички са виновни, че толкова бандитски прояви остават без последствие.

Осми ден издирват 39-годишната Таня Боцева, съобщава "24 часа" и уточнява, че жената е счетоводителка на покойния вече бизнесмен Младен Мутафчийски, известен най-вече като търговец на оръжие.

В интервю за "Стандарт" Златка Пандикова от Националната дирекция "Полиция" съобщава, че и гърците страдат от нашите телефонни измамници и съветва да прекъснем обаждане, ако ни звъннат с информация за пострадал роднина или спечелена награда.

В друго интервю в "Монитор" криминалният психолог Емил Пенов констатира: "Все повече хора се включват в "бизнеса" с обирите. Ако ви нападнат, не се самоотбранявайте, стремете се да избягате", съветва той.

Отлив на наши туристи от Гърция, за Великден е регистриран спад от 30 на сто, пише "Монитор". Причината е кризата с мигрантите в южната ни съседка. По-малко ще са българите и през лятото там, уточнява изданието.
 
СЕМ не може да бъде и морален регулатор, заявява членът на Съвета за електронни медии Мария Стоянова в интервю за "Труд", според нея, оттеглянето на председателя Георги Лозанов е шанс за ново начало на регулаторния орган.

"Новинар" избира за водеща тема идеята "Топлофикация" да гори софийския боклук и така да топли 30 хиляди домакинства в столицата след четири години, по примера на Виена.

Шуменец уши рокля на Кейт Мидълтън, пише "Труд". Има снимка на първа страница с роклята, ушита от 33-годишния Петър Петров, който от години работи в Лондон.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!