Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Българският бизнесмен Цветан Василев, е поискал убежище в Сърбия, за да отложи екстрадицията си в България, пише сръбският вестник "Вечерне новости", като отбелязва, че информацията е неофициална. По този начин Василев ще си "купи" най-малко пет месеца сигурна свобода, тъй като съдът няма да може да вземе окончателно решение за екстрадицията му, преди да бъде разгледана молбата за убежище, отбелязва вестникът.

Германският "Зюддойче цайтунг" коментира вчерашната реч на канцлера Ангела Меркел пред парламента и отбелязва, че Меркел е осъдила националните политически решения по въпроса за миграционната криза. Вестникът изтъква два момента от речта като основни. Първият е изказването, че "не прави чест на Европа като съюз от 28 държави досега да среща такива трудности в споделянето на товара". Вторият момент е Идомени, гръцкото погранично селище, където  европейските ценности затъват в калта в момента.

С коментарна статия по темата излиза днес и "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Способността на Меркел да убеждава все още страда от това, че в началото на миграционната криза се опита да играе ролята на Майка Тереза за мигрантите, пише в статията. "Велт" допълва "Канцлерът допусна много грешки, тя изолира Германия в Европа. Но за едно не е виновна - че 500-милионен континент не може да намери единен отговор на кризата". "Цайт" посочва, че в речта си Меркел е защитила споразумението с Турция и е похвалила усилията ѝ в бежанската криза, но, същевременно е заявила, че присъединяването на Анкара към Евросъюза не е в дневния ред на днешната среща на върха.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!