Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 март 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин е намалила финансовите си задължения на 18 милиона лева през първите месеци на тази година. Това каза кметът Огнян Ценков: "Вече ще говорим не за 21 милиона задлъжнялост на община Видин, а оттук нататък ще говорим за 18 милиона задлъжнялост и много се надявам в скоро време тази цифра да бъде по-малко."

Кметът на община Видин Огнян Ценков кани на среща на 21.03.2016 г. и 22.03.2016 г., от 17.30 ч., в залата на Общински съвет - Видин физическите и юридическите лица, които имат неразплатени задължения за местни данъци и такси към общината до 2015 г., съобщават от местната управа. Целта на срещата е да се приканят длъжниците на Община Видин да си погасят натрупани стари задължения.

Кметът на община Видин Огнян Ценков отговори на протестно писмо на Регионалната колегия на архитектите за спиране на изпълнението на втори и трети етап от проекта "Основна реконструкция на централна пешеходна зона". "Архитектите от Видин протестираме срещу премахването на съществуващата настилка в централната пешеходна зона. Смятаме, че тя, изцяло построена от естествени камъни с различен цвят и състав е уникална", каза в "Посоките на делника" преди дни архитект Галя Антова, председател на видинската Камара на архитектите. Промени в проектната документация вече са невъзможни. Проектите са приети по съответния надлежен ред и са съгласувани с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което означава, че за тяхното изпълнение ще има осигурено финансиране, е посочено в отговора на кмета. "Съгласно обобщените данни от обществените обсъждания и анкетните карти, преобладаващо е мнението на хората за цялостна подмяна на старата, крайно неподходяща за външни условия, амортизирана и хлъзгаща се настилка от мрамор, гранит и дребни павета, с нова, от каменни плочи термо-лющен гранит, с много голяма трайност и специална обработка за постигане на максимална противохлъзгаща се повърхност", гласи още отговорът на кмета.

До 31 май трябва да бъде готова проектната документация за инвестиционната програма, по която ще бъде ремонтирани някои обекти и централната градска част на Видин. Главният архитект на Общината Ангел Недялков подчерта, че основната причина, поради която се налага ремонтът в центъра на града е остарялата ВиК система и кабелни трасета, които се намират под мраморните плочи на площад "Бдинци".

Новият заместник-кмет по европейски политики и инвестиции на община Видин Десислава Тодорова беше представена днес. Тя посочи основни акценти в програмата си за управление: "Програмата ми за управление през следващите години съм я разделила на две части. Първата част са инвестициите. Втората част са европейските проекти и програми. Що се касае до инвестициите предвиждам да бъде подобрено административното обслужване, което да включва определен служител да отговаря персонално за всеки един инвеститор, който изяви желание да инвестира на територията на община Видин. От съществено значение са контактите и институционалната подкрепа от Министерството на икономиката, Агенцията за чуждестранни инвестиции, Агенцията за малки и средни предприятия, търговските аташета на предварително определени страни, Министерството на туризма..." Като бивш управител на Общинско предприятие "Спортни имоти", Десислава Тодорова заяви твърдата си позиция за продължаване на работата си за развитие на спорта в община Видин.

Проект на Правилника за условията, реда и критериите за финансово подпомагане на спортните клубове в община Видин обсъждаха общински съветници, представители на местната администрация и спортните клубове. 270 хиляди лева са парите за спорт в общината. Предложените критерии за разпределението им, съобщи Емилия Николова, директор  „Хуманитарни дейности“ в община Видин. "Олимпийски игри, световни първенства, европейски първенства, балкански международни първенства и турнири за мъже и жени, юноши- девойки и младежи до сомо място на олимпийксите игри, на световни първенства- също до осмо място, на европейски първенства- до шесто място, балкански международни първенства и турнири- също до шесто място. Когато за едно участие се отчитат две класирания, се взима по-доброто."

70 000 лева предоставя Община Берковица на спортните клубове, каза за Радио ВИДИН заместник-кметът Радослав Найденов. За новосъздадените клубове също е заделена сума, която ще бъде предоставена след представянето на всички документи, съгласно Наредбата за физическото възпитание и спорта. Средствата са разпределени с участието на всички клубове на две заседания. Най-голяма е субсидията за футбола, защото там тренират най-много деца. Средствата са разпределени между 10 клуба.

Водата от чешмите в някои села от област Монтана е мътна заради дъждовете и не бива да се пие, а да се използва само за битови нужди. Това обявиха от Регионалната здравна инспекция. Д-р Мария Каменова, директор на Дирекция "Обществено здраве", съобщи кои са населените места с некачествена вода: "От изследванията, които ние провеждаме, е установено, че в община Бойчиновци, община Георги Дамяново и община Монтана има населени места с отклонения в показателите на питейната вода, по показател "мътност". В община Бойчиновци- село Владимирово, квартал "Огоста" на град Бойчиновци, село Пали лула и село Охрид. В Георги Дамяново- в село Георги Дамяново и в село Гаврил Геново. И община Монтана- в село Горно Церовене." Проби от чешмите се взимат за анализ и когато водата стане годна за пиене, хората ще бъдат уведомени. От "ВиК"- Монтана е изискано тя да бъде хлорирана. Остарялата водопроводна мрежа в тези населени места е една от причините водата да тече мътна след обилни валежи. Проблемът в община Георги Дамяново и Бойчиновци е от години.

Във всички населени места в близост до язовири на територията на община Белоградчик са взети мерки за посрещане на пролетното пълноводие на реките. Още на 1 февруари кметът на общината, Борис Николов, е издал заповед, която е отправена до кметовете и кметските наместници на тези села. В Заповедта са изредени мерките, които трябва да се предприемат.

Върховният административен съд отмени резултатите от местните избори във врачанското село Стояновци, което се намира в пределите на община Роман. Решението е с номер 2884 и е постановено почти 6 месеца след провеждането на изборите на 1 ноември м.г. Така в населеното място ще има нов избор на селски първенец. Вотът на хората в Стояновци беше оспорен от Капка Йотова, издигната от БДЦ, която е кметски наместник през последните 8 години в селото. Жалбата на дамата беше срещу избора на независимия Никола Цанов, който спечели балотажа срещу нея с 13 гласа преднина. На практика ВАС обяви резултатите за невалидни заради некоректно отчетена бюлетина, предизвикала балотажа между Йотова и Цанов. При гласуването на 25 октомври м.г. двамата кандидати имаха по 62 гласа, а една от пуснатите бюлетини, с вот за Йотова, е била отчетена като нередовна. Освен анулиране на резултатите от изборите, ВАС разпореди да бъде платен адвокатският хонорар на Йотова, като сумата от 600 лева трябва да бъде изплатена от Общинската избирателна комисия в Роман.

Административният съд във Враца прекрати производството по дело, образувано по жалба на общински съветник срещу решение на Общинския съвет от януари. Оспорван е изборът на временно изпълняващ длъжността управител на Център за кожно-венерически заболявания в града. След проверка съдът е установил, че жалбата е недопустима, заради липса на годен за оспорване административен акт, както и на правен интерес от страна на оспорващия. Определението подлежи на обжалване пред Върховен административен в 7-дневен срок.

Експертите по горите от германската област Ортенау представиха във Видин данни за състоянието на горските масиви в общините Белоградчик и Чупрене. Евалд Елзесер и Петер Шмидерер са на четиридневно посещение във Видин по проекта "Шварцвалд отговаря за горите на Видин". Те са обиколили част от пострадалите от обледяването през миналата зима горски масиви в тези две общини. Основните проблеми в пострадалите горски масиви са липсата на пътища, работна ръка и различната им собственост - държавна, общинска и частна. Затова експертите от Германия предлагат обучение на български кадри в Германия и сдружаване на общини, държава и частни собственици, за да може по-бързо да бъдат възстановени пропадналите от обледяването горски участъци. Досега в горските стопанства от Враца до Видин от природното бедствие са пострадала около 240 000 кубически метра дървесина. До края на миналата от тях са усвоени 150 000 кубически метра.

Български международни шофьори се оплакват от лошите пътища във Видинско, които затрудняват и връзката с Дунав мост 2. Ваньо Георгиев, шофьор на ТИР, с 36-годишен стаж коментира темата за Радио ВИДИН. Той каза, че в съседна Румъния са успели по-бързо да преустроят инфраструктурата си с европейските средства: "Просто оползотворяват парите, които са им дадени, а не ги крадат и нека питат и Миков, и някои от другите- по какви подстъпи да стигнем до Видин, като всички пътища са с невероятни дупки както и Е-79 през Димово, така и през Арчар, и през всички останали пътища. И през Лом, евентуално. Просто няма подстъп към Видин. А това е мост, който е международен, трафикът е невероятен и не ми е ясно защо не правят пътя, вдигнаха винетките. Защо пътищата не са направени? Чакат някои други ли да ги направят? Просто нямам представа. Впечатлението ми е не само мое, но и на колеги. Чудят се откъде да минат, за да стигнат от Видин до София."

С тържествен концерт на 18 март от 11:00 часа в залата на Драматично-куклен театър Природо-математическа гимназия "Академик Иван Ценов"- Враца
 ще отбележи 45-та годишнина от създаването си.
Сред официалните гости на събитието ще бъдат евродепутатът Владимир Уручев, областният управител Малина Николова, кметът на община Враца Калин Каменов, заместник-кметът по образование Петя Долапчиева, началникът на РИО - Враца Галина Евденова, директори на образователни и културни институции и др. Мероприятията, посветени на патронния празник на училището стартираха още в началото на годината. Едно от най-значимите сред тях е Шестнадесетата национална ученическа конференция на УчИМИ към БАН, където възпитаници на гимназията и техните научни ръководители получиха награди за отлично представяне.

Конкурс по български език и литература за VII клас, по формата на националното външно оценяване организира Училищното настоятелство на Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" Видин. "Състезанието е безплатно", каза за Радио ВИДИН директорът на Езиковата Любомир Георгиев.  

Десетокласничката от ПМГ "Екзарх Антим І"- Видин Борислава Чотрева ще вземе участие в ХХ-тата ученическа философска конференция "ЧОВЕК-СВЯТ", която е включена в Националния календар на Министерството на образованието и науката за учебната 2015-2016 г. Ученичката ще бъде придружена от нейната учителка по философия Марчела Маркова. Конференцията ще се проведе на 17 и 18 март 2016 г. в град Бургас. Учениците от трета възрастова група- ІХ-ХІІ клас, в която попада Борислава, ще работят по избор за защита на есета, разкази и разсъждения по определени теми. Ще се оценява философската образованост на учениците, тяхната гражданска позиция, самостоятелност, убедителност и оригиналност при представяне и защита на темата и дискусиите. През миналата учебна 2014-2015 година Борислава Чотрева спечели първо място на ХІХ-тата Национална ученическа философска конференция "ЧОВЕК-СВЯТ" със защита на  философско есе на тема "Да живееш, значи да съживяваш абсурда", съобщават от гимназията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15