Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силови структури от България и Македония проведоха съвместно учение по границата

| обновено на 18.03.16 в 18:49
Снимка: БГНЕС

Съвместно учение  на ГКПП "Златарево" проведоха служители на полицията, жандармерията и армията на България и Македония. Министрите на вътрешните работи Румяна Бъчварова и на отбраната Николай Ненчев и македонските им колеги Зоран Йолевски - министър на отбраната и Оливер Спасовски летяха с хеликоптер над 30 минути, за да инспектират обстановката. Маневрите са насочени към охраната и контрола на границата между двете държави, както и предотвратяване на евентуален засилен натиск на мигранти. 

Ситуацията по границата, с оглед бежанската криза в региона, е динамична и това налага, не само съвместни действия, но и постоянна комуникация между институциите в съседните държави, заявиха министрите на вътрешните работи и на отбраната на България и Македония. 

Румяна Бъчварова и нейният колега Оливер Спасовски, коментираха опасността от засилване на нелегалния трафик към Македония и евентуалното пренасочване на бежанците през наша територия. 
- При облитането видяхме терена не само над Беласица, но и в северна посока. Обсъдихме, че не са лесни евентуалните маршрути, но не са и трудно преодолими. За това, насочваме специално внимание, защото не бихме искали да пренебрегнем какъвто и да било риск;
- Ще направим колкото може повече - съвместни контроли на границата между Македония и България, за да не позволим отварянето на нов коридор за бежанци. Навсякъде има проблем с трафиканти на хора. Влагаме допълнителни сили, за да попречим на подобна криминална дейност и да защитим гражданите. 

СнимкаМинистърът на отбраната Николай Ненчев е уверил своя колега от Македония, за правомощията, които имат военните в граничния район, а Зоран Йолевски определи ситуацията с бежанците, като "сериозна": 
- Присъствието на Българските въоръжени сили по границата, е само и единствено в помощ и услуга на МВР, с цел да опазим границата от навлизането на бежански поток и никакви други действия извън точно определените в инструкциите няма да извършваме;
- Договорихме се, да продължим интензивните си контакти, да разменяме информация по между си, с цел да се справим с това предизвикателство, което очакмаме, като не само нашите две страни, но и цяла Европа трябва да работи, за да бъде постигнато най-доброто решение.

Ще бъде засилено наблюдението и на границата ни с Гърция, заради изграждането на нови бежански лагери в близост до страната ни, увери вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!