Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Турция се споразумяха по условията за овладяване на бежанския поток

Някои от исканията на Анкара отпадат от окончателния вариант на сделката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

28-те държавни лидери от ЕС и турският премиер Ахмет Давутоглу се споразумяха по условията за опазване на границите от трафика на мигранти и приема на бежанци, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Имаме единодушно прието споразумение между ЕС и Турция, написа Туск в социалната мрежа туитър. 
Считано от 20 март Гърция ще има правото масово да връща нелегалните мигранти, пристигащи на нейна територия обратно в Турция, според текста на споразумението. Това означава, че още от неделя мигрантите, които доплават с лодки до гръцките острови в Егейско море ще подават на място молби за убежище в ЕС, след което подлежат на извозване обратно на турския бряг, със съдействието на Анкара. Все още има опасения дали гърците технически ще са готови бързо да задействат мащабна администрация на островите за обработка на молбите за бежански статут.

В замяна ЕС обещава да приема директно от Турция сирийски бежанци като максималният брой, който страните ще си поделят доброволно по квоти, ще е 72 хиляди души. До достигането му се предполага, че нелегалният поток ще е секнал и сделката "един приет за един върнат сириец“ автоматично ще приключи. 

Според източници в Брюксел, запознати с договорения план, турското правителство е направило компромис с едно от основните си искания за отварянето на 5 преговорни глави за членство, блокирани от Кипър заради замразения спор за острова. Това няма да стане и Турция ще поднови разговора само по една друга глава – 33-та, за бюджетните разходи, която досега беше блокирана от Франция.

"Мисля, че резултатите са задоволителни за всички", каза кипърският президент Никос Анастасиадис.

Остава обещанието на европейците през юни да решат за падането на визите за турски граждани, но фактически това трудно ще стане, защото за целта Турция трябва предварително да е изпълнила дълъг набор от критерии. 

"Днешното споразумение има хуманитарен характер. То цели да предотврати смъртта на жени, деца и старци в морето, а не да обслужи нечии национални интереси", заяви турският премиер Ахмет Давутоглу.

Българското искане Анкара да даде гаранции, че няма да допуска отварянето на нови миграционни пътища към границата с България присъства в текста на споразумението. Премиерът Бойко Борисов не даде изявление на излизане от срещата. Преди това пред българските журналисти каза:

Няма време за игрички. Днес ние трябва да си тръгнем със споразумение. Дори да е лошо, трябва да го има, за да може и Ципрас да си отиде в Гърция и да започне да го изпълнява. Да отидат в Македония или да дойдат на нашата граница да бидят без споразумение как се връщат бежанци.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Доналд Туск

Европейските лидери одобриха споразумението с Турция

Финландският премиер  Юха Сипила  съобщи в туитър, че европейските лидери са одобрили споразумението с Турция, предаде Ройтерс.  По-рано президентът на Европейския съвет Доналд Туск представи на лидерите на 28-те ревизиран текст на сделката с Турция за..

обновено на 18.03.16 в 16:34