Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 март 2016 година

Снимка: Община Враца

Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов" във Враца отбеляза 45-годишнината от създаването си. Събитието препълни големия салон на Драматично-кукления театър във Враца с ученици, бивши възпитаници на школото, учители. Сред официалните гости бяха евродепутатът Владимир Уручев, областният управител Малина Николова, кметът Калин Каменов и началникът на образователния инспекторат Галина Евденова. Учениците представиха грандиозен спектакъл- "Планетата на приятелите", който съчета на сцената модерен балет, класически театър, песни и танци. Учениците имаха възможност да направят и виртуална разходка в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), която е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. В навечерието на 24 май- Деня на славянската писменост и култура, ще бъде издаден алманах с произведения на различни поколения възпитаници на елитното училище.

"Архитектите във Видин няма да променим мнението си след отговора на кмета на Общината и продължаваме с протеста. Аргументите в писмото са крайно нелогични и измислени, и всички колеги архитекти- мои състуденти или приятели през тези дни се свързаха с мен, за да ни подкрепят. Нито един досега не е подкрепил този проект, който е изготвен от Общината. И аз смятам, че трябва да се вслушат в мнението на специалистите, защото ако в нашето мнение не се вслушат, всички останали, които се дават по този проект, явно са зависими от някакви други параметри", заяви Галя Антова, председател на Камарата на архитектите. Видинските архитекти протестират срещу премахването на съществуващата настилка в централната пешеходна зона.

Агенцията по храните в Монтана глоби ломчанин, продавал свинско месо на общинския пазар в града. При проверка инспекторите установили, че се предлага нерегламентирано месо на открита сергия, уточни директорът на Областната дирекция по храните в Монтана д-р Герго Гергов. 37 кг свинско месо е конфискувано и обезвредено. От началото на март инспекторите са извършили общо 79 проверки, като са издадени пет предписания и един акт в Лом

Дирекция "Бюро по труда" Мездра организира поредната си трудова борса,
като този път в нея се включиха и работодатели от Роман. Целта на борсата бе да създаде пряк контакт между работодателите и търсещите работа хора, каза директорът на Бюрото по труда Катя Мудрова. Най-голямото предприятие в общината, в което работят 1600 души, продължава да набира работници, като най-търсени са монтажниците. Обявени бяха също свободни работни места в сферата на строителството, търговията, шивашките услуги и военното дело, както и за техници. Представителите на Роман обявиха свободни позиции за счетоводители, монтьори, шлосери и електрошлосери и места в производството на стоманени въжета и метални изделия. Интересът към борсата беше изключително голям.

От началото на годината до средата на март нови 130 собственици на кучета са регистрирали домашните си любимци в Единния регистър на община Враца. Така от въвеждането на системата през 2008 година насам вече има над 1 000 домашни любимци.

Два нови компютърни кабинета, изцяло оборудвани с 26 терминални работни места, откриха във видинското училище "Петко Рачов Славейков". Инвестицията стана възможна по национална програма на просветното министерство, и е на стойност 25 000 лв.

Уникалният Ивайло Стоянов от ПМГ "Екзарх Антим І" Видин повтори миналогодишния си успех, като се класира за трета национална олимпиада през настоящата 2015-2016 учебна година. Десетокласникът е допуснат от арбитража на Националната комисия до Националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика, която ще се проведе на 9-10 април в курортен комплекс "Боровец".

Десетокласничката от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим І" Борислава Чотрева спечели първо място и златен медал от ХХ-тата ученическа философска конференция "ЧОВЕК-СВЯТ", която приключи днес в Бургас. Форумът е част от Националния календар на Министерството на образованието и науката за учебната 2015-2016 година. В тазгодишното издание на конференцията участие взеха 68 ученици и 43 учители от 36 училища на 17 области в страната.

За първи път ученици от няколко училища от град Враца ще имат възможността да учат в интерактивна подвижна класна стая "Земно кълбо" в Деня на водата. Гостуването е част от проект "Кампания за дъба- събиране на информация и повишаване на обществената осъзнатост по въпросите на дъбовите гори", на Фондация "Тайм", а Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите е домакин на мероприятието. "Земното кълбо" ще бъде разположено в Природозащитен център "Натура" на 22 март 2016 година и ще отвори врати за ученици от 5 и 6 клас от ОУ "Никола Войводов", СОУ "Христо Ботев" и Природо-математическата гимназия "Академик Иван Ценов" Враца в 11:00 часа. В рамките на инициативата ще бъде открита и изложба "Реките във Врачански Балкан" от ученици от Клуб по екология "Таралежите" от ПМГ Враца.

Конни надбягвания организират по повод Тодоровден утре във Видин. В кушията ще участват и представители на Патриотичен клуб "Бдинци". Празникът се отбелязва първата събота на Великия пост, а в народните вярвания е свързан с почитта към конете. Затова се нарича още Конски Великден. Във Видин кушията за Тодоровден ще е на място, познато като Триъгълника. Теренът е вляво от надлеза на булевард "Панония" на влизане в града.

По традиция на 19 март, в рамките на глобалната инициатива Часът на Земята, заитересованите от съдбата на Планетата заявяват своята съпричастност като не използват електроенерия. Видин ще участва в кампанията, като по предложение на Община Видин от 20:30 до 21:30 часа ще бъде загасено осветлението на сградите на общинската администрация във Видин, на кметствата във всички населени места в общината, на общинските предприятия, културните институти, музеите и СОУ "Цар Симеон Велики".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15