Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако България приеме бежанци от Турция, няма да настанява мигранти от Италия и Гърция

Снимка: БГНЕС
Ако България приеме доброволно 720 сирийски бежанци директно от Турция, ще отпадне задължението й за настаняване на същия брой хора от Италия и Гърция. Това предвижда предложение на Еврокомисията, свързано със споразумението  между Брюксел и Анкара за спиране миграционния поток.

Едно от условията на Турция, за да приема обратно нелегалните мигранти, е за всеки върнат сириец Европа да дава убежище на друг. Евросъюзът обяви 72 хиляди места за настаняване. Те идват от две стари схеми за прием на бежанци по квоти, които нашите правителства одобриха през юли и септември миналата година.

От тях на България се пада квота от 770 души. 50 от тях България не е задължена да приеме, тъй като са част от доброволна програма. За останалите 720 обаче, страната ни има избор – или доброволно да вземе бежанци от Турция, или задължително да приеме същия брой от Италия и Гърция, защото те са част задължителната ни квота от онези 54 хиляди, на които се съгласихме, след като Унгария се отказа да участва в схемата.

„От тези 54 000, приетите доброволно ще бъдат приспадани от задължителния брой за пренаселване за всяка държава“, уточни говорителят на Еврокомисията Наташа Берто.

Промяната обаче трябва да се гласува с квалифицирано мнозинство от вътрешните министри, а после и от евродепутатите. Отделно от това все още ни чака оставащата задължителна квота от 1300 души.

По повод противоречивото обществено мнение  във връзка с разпределението на бежанците, председателят на Народнито събрание Цецка Цачева заяви:

Няма интерес от страна на бежанците, такъв какъвто е към други държави. Така или иначе България е коректен партньор и спазва поетите ангажименти.

Цачева бе гост на Европарламента като ротационен председател на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!