Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посещението на Барак Обама в Куба се приема разнопосочно в САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историческото посещение на американския президент Барак Обама в Куба е водеща новина в Съединените щати. Стопяването на леда между двете страни се приема с разнопосочни чувства. 

Според допитване на Си Би Ес и Ню Йорк Таймс 52 процента одобряват действията на Обама по отношение на Куба. Шест от десет вярват, че възстановяването на дипломатическите връзки ще окаже добро влияние, но настроенията са смесени, когато са запитани дали това ще доведе до повече демокрация в островната държава.

В анкетата 52 процента не одобряват намерението на президента и искането на кубинския лидер Раул Кастро за затваряне на базата в Гуантанамо.

Очакванията в Америка са новите отношения да отворят нови възможности за бизнеса. От друга страна, опонентите на сегашната администрация на Белия дом, в това число кубински имигранти от по-старата генерация и сенаторът Тед Круз, който е с кубинско потекло, приемат визитата като подкрепа за режим, който нарушава човешките права и настояват за по-твърдо заклеймяване на третирането на дисиденти.

Вероятно темата ще бъде засегната днес, когато Обама ще изнесе реч пред кубинския народ и по-късно се очаква да се срещне с представители на политическата опозиция.

По време на посещението си в Хавана Барак Обама няма да се срещне с бившия президент на Куба Фидел Кастро, съобщи Белият дом. Слухове за такава среща се появиха след интервю на Обама за телевизия Ей Би Си, в което той казва, че не изключва възможността да се види някой ден с водача на кубинската революция, за да сложат край на тази глава от Студената война.

Президентски съветник обаче заяви, че нито Вашингтон, нито Хавана са повдигали такъв въпрос по време на подготовката на визитата, която е първата на американски президент на острова от 88 години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!