Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама: Борбата с "Ислямска държава" остава основен приоритет за националната сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Мисията срещу "Ислямска държава"  остава основен приоритет на военните, разузнаването и националната сигурност, подчерта в седмичното си радиообръщение американският президент Барак Обама.

Президентът започна изказването си с отдаване почит към паметта на жертвите на терористичните атаки в Брюксел, сред които има и поне двама американски граждани. Той каза, че Белгия е близка приятелска страна и съюзник на Съединените щати, затова "когато става дума за приятелите ни, Америка се грижи за тях, особено, когато сме изправени пред бича на тероризма."
Държавният глава говори за напредъка в борбата срещу "Ислямска държава" като поясни, че въздушните удари са помогнали за отнемане на близо 40 процента от територията на екстремистите в Ирак.
В обръщението беше засегната и антимюсюлманската риторика в страната.  Президентът припомни, че най-важният партньор в момента е американо-мюсюлманската общност:
Затова ние трябва да отхвърлим всякакви опити за опетняване на американците-мюсюлмани и техният огромен принос към страната ни и начина ни на живот. Подобни опити противоречат на същината ни, на ценностите и историята ни.
Барак Обама каза още, че негативното говорене срещу исляма е непродуктивно и се използва от терористите, които по думите му, искат да изправят хората един срещу друг и така да имат причини да вербуват повече съмишленици за каузата си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!