Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждата от психилогична подкрепа за онкологично болните и техните близки

Снимка: www.facebook.com/spriisepregledai

Сдружението на пациентите със злокачествени заболявания на храносмилателната система ще събере болни от цялата страна, за да ги срещне с водещи специалисти в лечението на това рядко заболяване. Акцент в разговорите ще бъде и нуждата от психилогична подкрепа за онкологично болните и техните близки.

Българските пациенти биха постигнали добри резултати в лечението си, ако до тях по-бързо стигаха съществуващите добри терапии и нови медикаменти. В момента има одобрен медикамент от Европейската агенция по лекарствата, казва Юлиана Попова, председател на Сдружението на пациентите със злокачествени заболявания на храносмилателната система:

Имаме одобрен медикамент от 2014-та година, на който дори документацията му не е поставена за разглеждане от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.

У нас има много малко центрове за немедицинска грижа към някои от частните и университетските болници, казва Александър Миланов, ръководител на Център за немедицинска грижа към частна клиника:

Ролята на психолога и социалния работник в най-новата онкологична болница в страната, в която съществува център за немедицинска грижа, всъщност е да подкрепя пациентите и техните близки, в преодоляването на всичко онова, което се случва с тях. Ние се грижим, освен за емоционалния свят на пациента, помагаме на него и неговите близки, да се структурират, да подредят приоритетите в живота си. Посредничим по отношение на това, пациентът да получи необходимото от държавата, от образователните, социалните и здравните институции.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!