Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чувстваме ли се спокойни в малкия град след атентатите в Брюксел

Снимка: Радио ВИДИН

Светът беше разтърсен преди дни от поредния самоубийствен атентат- в белгийската столица. Двойна експлозия избухна рано сутринта на летището в Брюксел и час по- късно на метростанцията в близост до европейските институции в града. Властите съобщиха, че това е терористичен акт, а по-късно "Ислямска държава" пое отговорност за атентатите. Светът осъди самоубийствения акт, причинил смъртта на невинни хора. В България незабавно се проведе учение между институциите, имащо за цел да тренира българските служби за реакция при кризисни ситуации. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова съобщи, че конкретни заплахи по отношение на нашата страна не съществуват към момента.

Във Видин се проведе работна среща за обсъждане на Общински план за противодействие на тероризма. Планът е разработен във връзка с Решение на Министерски съвет №1/05.01.2016 година. Мерките в плана ще бъдат обсъдени на заседанията на постоянните комисии към Общинския съвет, уточниха от пресцентъра на Общината. Планът за противодействие на тероризма ще бъде предложен за разглеждане на заседание на местния парламент. Стана ясно и, че няма основания за тревога във връзка с обсъжданата тема.

Какви са възможните причини за терористични атаки? По темата разговаряме с Димитър Велков, който е завършил "Корпоративна сигурност" и е общински съветник във Видин.

"През последните години знаем, че международният тероризъм премина към нов етап от своето развитие и придоби глобален характер. Той вече се използва не само като инструмент за постигане на конкретни политически цели, а е насочен към принципна смяна на съществуващата система на международните отношения. Цели се да се постигне хаос и икономическа дестабилизация в страните- мишени. Да предизвика страх, психоза сред населението. Като в крайна сметка се преследва една глобална криза и промяна на съществуващия световен ред."

СнимкаАктивното участие на България в световната антитерористична коалиция и наличието на български контингенти в различните точки на света прави България един потенциален обект на терористични действия. Основна опасност от организиране и осъществяване на терористичен акт остават евентуални действия на отделни лица, групи, организации, български или чужди граждани или радикални елементи, проникнали по каналите за нелегална миграция.

"Единственият съвет, който бих могъл да дам, е гражданите на бъдат изключително бдителни към подозрителни лица, към всяко нещо, което е нетипично за квартала или мястото, на което живеят. За всяко такова нещо да сигнализират на органите на МВР. Както и за лица, които изглеждат съмнително", допълни Димитър Велков.

Катя Райчева е психолог и доброволец към БЧК. При взрива в завода за обезвреждане на боеприпаси във видинското село Горни Лом през 2014 година е изпратена незабавно на място, за да окаже помощ и подкрепа на близките на загиналите. Говорим с нея за реакциите на хората в първите минути от трагедия с невинни жертви, как да реагираме след самоубийствен атентат и за страха, който насаждат терористите:

"Ако се случи такава непредвидена ситуация, хората винаги са в шок. После преминават през всички етапи на мъката и загубата, която ги е сполетяла. Много важно е, когато се случи нещо непредвидено, хората да могат да запазят спокойствие... Може би това е целта- терористите искат да ни накарат да не живеем, а да треперим всеки ден от страх. От психологическа гледна точка най- големият страх на човека е от смъртта. И ако човек не може да се справи с него, цял живот ще живее в страх. Ако успеем да превъзмогнем този страх и всеки от нас намери отговор на фундаменталните въпроси- какъв е смисълът на живота и какво има след смъртта, няма и да се страхуваме."

СнимкаВ България, макар и Националният щаб по сигурността да прецени, че няма конкретна терористична заплаха за страната, беше засилена охраната на стратегически обекти и най- посещавани публични места. Започна също преглед и обновяването на плановете за защита. Има ли план след терористичен акт, който следват центровете за спешна медицинска помощ? Попитахме д-р Станислав Поломски, директор на филиалите на спешна помощ за област Видин.

"Тероризмът е много широко понятие. Има стотици форми на тероризъм. И е трудно да бъдат разработени конкретни планове за действие при всеки един от тях. Ние може да действаме само при обява на конкретен случай с пострадали лица, там да насочим екипите... Ако има повече пострадали, може да се насочат екипи и от други филиали. 8 са екипите на територията на област Видин. Имаме възможност за координация със съседни центрове. Оттам също може да искаме екипи, ако нашите се окажат недостатъчни."

Медицинските екипи преценяват на място броя на пострадалите, в каква степен са пострадали, могат да искат отпускане на повече екипи. Когато се случи терористичен акт, е желателно да няма струпване на хора да пречат на медицинските екипи, оказване път на линейките.

За доверието в институциите, на които разчитаме да реагират бързо и адекватно при самоубийствен атентат, какъвто се случи в белгийската столица, си говорим с Пламен Станкулов, офицер от резерва на Българската армия:

"Ние не сме далече от Брюксел. България е член на Европейския съюз и мисля, че на този етап, следейки действията на атентаторите и техния произход- второ потекло на бежанци, това говори за добре обмислени действия, добре обмислен сценарий, който на определен етап постига частични успехи, свързани с тревога на нашето общество. В България ние имаме едно по- спокойно общество. Няма институция, която да определи действията и поведението на гражданите при един такъв случай, но най- важното според мен, имайки практиката на офицер от Българската армия е, да не се допусне паника. Тези мерки, които се предприемат от нашата държава и от ЕС не бива да бъдат действия само на органите, свързани с осигуряване сигурността на гражданите. Това трябва да бъде дело, мисъл и поведение на всеки гражданин."

Пламен Станкулов смята, че задължително трябва да се провежда обучение за гражданите по гражданска защита. Защото "Гражданска защита" е една от институциите в нашата държава, която работи в ситуации на бедствия и аварии.

"Не харесвам израза, че за България няма конкретна заплаха. Евентуална заплаха за тероризъм има навсякъде", допълни Пламен Станкулов.

СнимкаМинистерството на вътрешните работи излезе с препоръки към гражданите след атентатите в сърцето на Европа:

- На първо място да се доверяват на сигурни източници на информация;
- Да проявяват бдителност и да сигнализират за съмнителни обекти и лица там, където забележат такива;
- Да следват инструкциите и указанията на органите на реда, ако попаднат в подобна ситуация.

Изготвени са и препоръки към институциите. Трябва да бъде повишена готовността за прилагане на допълнителни мерки за сигурност като:

- Извършват проверки на степента на готовност за противодействие на терористични заплахи;
- Активизират дейността си по събиране, оценка, анализ и обмен на информация по конкретни заплахи;
- Правят преглед и оценка на плановете за реагиране и при необходимост ги актуализират;
- Усилват охраната на отделни стратегически обекти, масови мероприятия.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45