Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени в САЩ: Фракингът предизвиква земетресения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Земетресенията, причинени от практиките по извличане на петрол и газ, заплашват седем милиона жители в централната част на Съединените щати, съобщава Геологическият топографски институт на САЩ в първата изработена карта на сеизмичните рискове, породени от човешка дейност.

Хидравличният фракинг е процес по инжектиране в дълбочина на огромни количества вода под налягане, примесена с химикали, което предизвиква пропукване и изтласкване на природен газ. Докладът на учените посочва, че именно този вид добиване на гориво предизвиква земетресения, които засягат около седем милиона американци в щатите Оклахома, Канзас, Тексас, Колорадо, Ню Мексико и Арканзас.

От документа става ясно, ‎че за изминалите шест години има увеличение в сеизмичната активност. В периода 1973 - 2008 година са отчетени средно по 20 земетресения с магнитуд над трета степен. Между 2008-а и 2015-а броят им се е покачил десетократно и годишно средно са били 318. Само през 2015-а са били регистрирани 1 010. 

СнимкаПредставители на енергийната индустрия, цитирани от "Ю Ес Ей тъдей", коментират, че според данни, с които разполагат, включително от Американския геоложки инспекторат, едва един процент от инжекционните кладенци могат потенциално да доведат слаби трусове в страната. Представителите поясняват, че ефектите от фракинга са комплексен проблем, повечето земетресения не са породени от човешка намеса и още, че учените са обединени около идеята за съществуване на възможност за справяне със страничните ефекти. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!