Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се охранява разграден двор?

Само 9 от общо 36 училища в регион Видин имат масивни огради, показва справка на Регионалния инспекторат по образование

13
Снимка: Ваня Минева


Само 9 от общо 36 училища в регион Видин имат масивни огради, показва справка на Регионалния инспекторат по образование. Директорите на 26 училища са заявили, че имат проблеми с преминаването на външни лица през дворовете на училищата във времето след края на учебните занимания. Има и такива учебни заведения, при които е нарушена целостта на оградите и на практика е невъзможно да бъде наложен забранителен режим за преминаване на външни лица.

Сигурността в училищата и детските градини в България обсъждаха през седмицата на национална срещадиректори на учебни заведения, кметове, експерти от министерства и ведомства. И излязоха с предложения за конкретни мерки, като това в училищата да има приемни.

"Такива зали има в няколко училища в страната", коментира за БНР заместник министърът на образованието Диян Стаматов. И поясни: 

"Място, където родителите да изчакват учителите. Място във фоайето или специална зала, която да се оборудва, за да могат хората съвсем спокойно да изчакат. Да има място за столове, на които да седнат, удобни, телевизор, вода, кафе- т.е. едни нормални удобства, което не изисква кой знае колко средства, а в същото време там те да изчакат идването на учителя. Единните мерки за сигурност са свързани с видеонаблюдения, жива охрана, СОТ."

"В националната работна среща участваха заместник министри на вътрешните работи, правосъдието, младежта и спорта, кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители, представители на родителски организации", каза за Радио ВИДИН кметът на Монтана Златко Живков, който представяше позициите на Националното сдружение на общините.

"Статистиката сочи, че там, където има видеонаблюдение, нарушенията намаляват с 80 процента", подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова.

Монтана и София са първите общини в България, които коментират приемането и на специален Правилник за организиране на мерките за сигурност в училищата и детските градини.

Снимка"Бяха изнесени данни, че в повечето учебни заведения на Западна Европа в училищните дворове и сгради се влиза през петметрови огради. Романтичният период на българското образование по отношение на достъпа приключи. Забраняват се категорично паркиране на превозни средства в дворовете на училищата, разхождане на домашни любимци, преминаване на външни лица през дворовете и т.н. Охрана, портиерни, видеонаблюдение... В Правилника за осигуряване на сигурността на училищата в община Монтана, който коментираме и се надявам да бъде одобрен от общинските съветници, ясно са указани ангажиментите на Общината. Като например изправността на уличното осветление в дворовете на учебни заведения и в близост до тях. Трябва да има ясни правила за ползване на училищните дворове за културни и спортни събития- какви, от колко до колко часа и т.н.", обясни кметът на Монтана Златко Живков.

В националната програма "Достъпно и сигурно училище", която МОН предлага за одобрение, има модул "Сигурност" и за него са предвидени 1,5 милиона лева за 451 държавни училища, които могат да кандидатстват за средства за мерки за сигурност- това са училища към МОН, МК, МЗХ и Министерството на младежта и спорта. Но за сега не са предвидени възможности по тази програма за финансиране на общинските училища.

Охрана на училища, Снимка: Ваня Минева"Защо няма достъп до участие с проекти за общинските, след като повечето от учебните заведения са общински", попита на националната среща кметът на Монтана Златко Живков. И се мотивира:

"Всяка една нова дейност по сигурността изисква средства. Нови огради- добре. Но как ще бъдат изградени те? С какви средства? Как ще се организира наблюдението на дворовете? Особено в събота и неделя? Особено в часовете през нощта? Помолихме и се надявам, че ще има възможност и общинските училища да получат достъп до кандидатстване за средства по модул "Сигурност" на националната програма "Достъпно и сигурно училище", която МОН предлага за одобрение."

А каква е картината в регион Видин?

Марийка Василева"Очакваме до края на месец април да бъдем включени в национална конференция по проблемите на сигурността в училищата и детските градини. С мое указателно писмо се разпоредих на директорите на училища и детски градини всеки месец, до 5-то число, да ме уведомяват за състоянието на охранителните дейности, за възникнали проблеми и за това какви нови стъпки са предприети по подобряване на сигурността. От последната актуална справка става ясно, че 28 училища имат видеонаблюдение в сградите, а само 19 от общо 36 училища на територията на регион Видин имат видеонаблюдение в двора или в част от двора. С ограничен достъп до училищния двор са само 9 училища. Става дума за възможност да се заключва училищният двор след приключването на учебните занятия. 26 училища имат проблеми с оградите. В 20 училища охраната се осъществява от лица, които са на щат в училището, или дежурни учители и служители поемат охраната, според заповед на директора. 16 училища имат договори с професионални охранителни фирми", обяснява началникът на РИО Видин Марийка Василева.

От посочената вече справка става ясно още, че част от училищата са без ограда, част от училищата са без видеонаблюдение, част от училищата след края на работния ден са без охрана. Още по-трудно е в детските градини, където няма възможност за наемането на охранителни фирми и мерките по сигурността се определят най-често със заповед от директорите на детските градини, съгласувани с кметовете на населените места и служители по график осъществяват тази охрана.

Охрана на училища, Снимка: Ваня МиневаИ така, как се охраняват учебните сгради, дворове, спортни площадки? От общата картина да отидем при частния случай. Избрах ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин, защото училището има охрана на сградата, вътрешно видео наблюдение, но изключително проблемен двор. Проблемен от много години...

"Превантивни мерки трябва да има. Това е безспорно. Но една добре изградена охранителна система струва много пари. Ние се опитваме с наличния бюджет да осигурим камери в класните стаи- те са необходимо условие и за провеждането на държавните зрелостни изпити, камери в коридорите, камери за двора. За да се справим финансово, купуваме сравнително по-евтини неща, които пък не винаги са достатъчно качествени... За щастие нямаме агресивни прояви в училище. Но за да няма такива случаи, смятам, че заслуга има и охранителната система- когато учениците знаят, че има видеонаблюдение- което личи от поставените навсякъде предупредителни надписи, те се съобразяват с това. Имаме и договор с охранителна фирма, която осигурява училището през деня", казва ми директорът на Английската Любомир Георгиев.

Любомир Георгиев"Голямата ни грижа е дворът. За съжаление след приключването на учебните занятия той се превръща в място за какво ли не- хората, които живеят в този квартал, го използват за пешеходна алея. Късно вечер и в летните нощи младежи от квартала тук си правят партита, от които ние сутрин събираме празни бутилки и други отпадъци... Когато се поразпалят, чупят малките дръвчета. Ние садим, те ги чупят и това продължава с години... Така е, защото оградата не е цялостна. Многократно сме писали писма до Общината. Ние сме сложили камери, но при незавършена ограда и незатваряща се врата няма как да ограничим движението на външни хора. А има и един сектор, в който от външната страна на оградата няма тротоар...

Охрана на училища, Снимка: Ваня МиневаХората няма от къде да минат, освен през нашия двор... Това е в посока Градското общежитие, което сега се възприема като част от нашето дворно пространство. И още една сериозна грижа имаме- улицата откъм квартал "Бонония", която е в много лошо състояние. Осветление, пешеходни пътеки, знаци. Ние пишем на всяко следващо ръководство на Общината. Написали сме писмо и на сегашното и чакаме отговор. Без съдействието на Общината нищо няма да се случи", обяснява Любомир Георгиев.

В модул "Сигурност" на националната програма "Достъпно и сигурно училище" държавата предвижда 1,5 милиона лева за средства за охранителни дейности за 451 държавни училища, които да бъдат разпределени според активността на директорите и уменията им да управляват проекти. А общинските училища? За тях пари от къде? Вероятно от оскъдните общински бюджети...

Как стоят нещата във Враца? Жоро Александров се срещна с Нели Борчева, директор на училище "Козма Тричков".

"След всичко, което се случва в последно време, както в световен мащаб, така и у нас, дейностите по сигурността са важни. Ние имаме видеонаблюдение в сградата, камери в двора, на спортната площадка. Нямаме договор с охранителна фирма, но сме създали добра организация за контролиран достъп чрез портиери. Използват се само тези входове, които са в тяхното полезрение. Засилено е вниманието на учителите и непедагогическия персонал. В извънучебно време разчитаме до известна степен и на факта, че нашият двор е в непосредствена близост до сграда Районно управление на МВР", споделя Нели Борчева.

Според Нели Борчева децата са свикнали с камерите. Те не ги притесняват, по-скоро дават усещане за сигурност и са допълнителна мотивация за респект на правилата за поведение в училище. Защото "камерата всичко вижда". 

Така или иначе животът ни през последните години често прилича на лошо риалити. Щом семейното възпитание, уважението към традиционните ценности и мерките на службите за сигурност не са достатъчни за да се гарантира животът, здравето и спокойствието на децата в училищата и детските градини, може би е по-добре да живеем зад здрави огради и под зоркото око на Биг Брадър, отколкото в страх, че безконтролно агресията и чувството за безнаказаност растат в права прогресия и ни отнемат свободата... За хората от моето поколение това е "Déjà-vu", но какво разбираме ние от свобода...



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59