Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 март 2016 година

Снимка: РАДИО ВИДИН

Девет служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" са обвинени в корупция, сред които е и директорът на Агенцията Цветелин Цветанов, съобщиха от специализираната прокуратура след вчерашната спецоперация в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Преди това бяха задържани 16 души. Акцията се е провела в София, Враца и Видин, потвърдиха от Министерството на транспорта. От отдела на агенция "Автомобилна администрация" във Видин казаха, че не знаят за задържани техни служители. Нямат информация за резултатите от проверката, която е извършена вчера. Според шофьори, станали свидетели на операцията, от сградата на автомобилна администрация са изнасяни документи и компютри. Днес в отдела във Видин работиха нормално, с изключение на изпита за професионална компетентност на превозвачи, на който трябваше да присъства служител на агенцията от София и беше отменен. За записалите се за изпита, някои от които са от други градове в страната, ще бъде определена нова дата.

Въпреки че прокуратурата повдигна обвинения за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, в селото не смятат, че е постигнато възмездие. До месец обвинителният акт ще бъде внесен в съда във Видин. Според бивши работници, в завода не са спазени условията за безопасност при утилизацията на противопехотните мини. Въпреки че няма производство, предприятието подлежи на засилен контрол от Инспекцията по труда. Последната проверка е отпреди седмица заедно с екоинспекцията. Риск няма, но са издадени предписания, които трябва да бъдат изпълнени.

Личните лекари от Враца се включиха от днес в националния протест на общопрактикуващите доктори в България. Между 9 и 12 часа джипитата отказаха да приемат пациенти в знак на протест и излязоха пред ДКЦ-1 в града под Околчица. Семейните лекари са формулирали 5 свои искания: 1.Незабавно възстановяване на договорното начало между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК); 2.Удължаване действието на Националния рамков договор 2015 до избирането на нов; 3.Личните лекари са против въвеждането на пръстов идентификатор и са за въвеждането на електронна здравна карта; 4.Да се намери финансов ресурс, за да спре дискриминацията към общопрактикуващите лекари от различни институции; 5.Прегледите на освободените от потребителски такси да се компенсират. Утре семейните лекари ще протестират почасово, за да продължат демонстрацията на несъгласие със здравния министър Петър Москов.

Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана е готова да посрещне увеличен приток на спешни пациенти, заради протестите на общопрактикуващите лекари. Създадена е организация за покриване нуждите от спешна и неотложна медицинска помощ за жителите на общината, съобщиха от здравното заведение, като при необходимост ще се оказва специализирана консултативна помощ на нуждаещите се.

Нормална е обстановката пред дежурните лекарски кабинети в ДКЦ 1 във втория ден от протестите на личните лекари във Видин. Няма пациенти- деца, което е много хубаво, каза дежурният лекар в детския кабинет д-р Маруся Каменова. Няма наплив на пациенти и пред кабинета на д-р Елена Лукова във втория ден от протестите. Дежурните лекари са убедени, че скоро ще бъде намерен изход от ситуацията и техните колеги ще се върнат отново в своите кабинети.

Служителите на "Българската агенция по безопасност на храните" започват масови проверки на традиционните за Великден хранителни продукти. Ще бъде проверявано качеството на агнешкото месо, яйцата, козунаците, пресните плодове и зеленчуци, както и боите за яйца. Нарушителите ще бъдат санкционирани, каза Красимира Стойкова, началник отдел "Контрол на храните" към Регионалната дирекция по безопасност на храните във Видин. Инспекторите ще проверяват производствени предприятия, търговски складове, хранителни обекти и заведения за обществено хранене, каза още Красимира Стойкова.

Община Враца приканва врачани да бъдат активни в разделното събиране на отпадъци. Сметосъбирането и сметоизвозването от разположените контейнери и кофите се извършва от "БКС-Враца" ЕООД. Отпадъкът се транспортира до Регионалното депо за неопасни отпадъци на Общините Враца и Мездра. След това той се сортира от сепарираща инсталация. Част от отделените фракции се рециклират, други се  оползотворяват чрез изгаряне, а останалата маса - за депониране в клетка. За извършването на тези дейности Община Враца заплаща около 150 лв. на тон. В същото време третирането на попадналия в цветните контейнери отпадък е безплатно за Общината, следователно и за жителите на града. По тази причина местната управа приканва повече съграждани да се включат в разделното събиране на отпадъци. Община Враца напомня също, че със затоплянето на времето и активното почистване на дворове, градинки и междублокови пространства, зелените отпадъци не бива да се смесват с битовите в контейнерите. Събраните зелени отпадъци в град Враца следва да се оставят до съдовете за битов отпадък или да се компостират /естествен процес на разграждане/, при възможност в собствения двор. На жителите на селата от Общината се препоръчва да компостират зелените отпадъци в собствения двор и да се транспортират на собствени земеделски земи или на мястото, определено със Заповед на кмета на съответното населено място.

Този месец кметът на Община Видин Огнян Ценков отдели от заплатата си, за да подпомогне семейството на Елица Томова, съобщават от местната управа. Тя е майка на три деца, от които две са с намалена възможност за социална адаптация. Дарението е насочено към едно от тях, което посещава филиал "Здравец" към ОДЗ №16 "Русалка" в град Видин. Друга сума от възнаграждението си видинският кмет даде за осигуряване на част от оборудване (детски легла) в ЦДГ №3 "Детелина". Той връчи дарението на директора на детското заведение Златка Георгиева. "В знак на уважение към целия труд, който Вие сте положила като директор за създаването на по-добри условия за обгрижването на нашите деца в детската градина и във връзка с необходимостта, която споделихте с мен, за сумата от 1000 лв. за заплащането на легла, аз правя лично дарение от 300 лв., а останалите средства ще бъдат осигурени от общината"– каза Ценков. За нуждите на ЦДГ "Детелина" са осигурени 40 двуетажни легла, като средствата за 30 от тях са събрани от спонсори.

Общинските съветници от БСП излязоха с обща позиция по повод приетата от Общински съвет Видин "Програма за управление на кмета на община Видин за мандат 2015-2019 година". Тя беше представена от председателя на групата Димитър Велков. "В раздел I, т.3а е записано: "Ликвидация на ДКЦ 1, ДКЦ 2, ДКЦ 3 и изваждане на сградния фонд от капитала на дружествата", но никъде в документа, включително и в раздел VIII „Подобряване на здравните и социални услуги”  няма и дума за развитие на общинската поликлиника и на общинско здравеопазване. Не можем да подкрепим документ, който ни обещава писането на поредните стратегии и ни предлага неясни пожелателни форми без конкретика." Народният представител Филип Попов подкрепи позицията на групата. Той съобщи, че е отправил въпрос към министъра на земеделието по повод преминаването на професионалната гимназия в Дунавци към община Видин. В училището е събрана подписка срещу промяната, съобщиха още от БСП.

Община Плевен съобщава, че e получено уведомително писмо, в изпълнение на наредбата за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, че за времето от 01.04.2016 г. до 04.04.2016г. от 06.00 до 10.00 часа ще се проведе третиране на рапица с препарат Протеус 110 ОД. Пръскането ще се извърши с наземна техника /пръскачки/. Подлежащите на третиране терени са в местностите и на площ, както следва: 2900 дка, отстоящи от населените място с. Брестовец, с. Къшин, с. Тодорово, с. Бохот, с. Радишево, с.Тученица и гр. Плевен. За организиране и провеждане на третирането отговаря Пламен Радоев Йотов. Телефон за връзка 0888816911.

Жителите на монтанското село Долни Цибър поискаха от министър- председателя Бойко Борисов и парламента да им помогнат да се заемат с градинарство, за да работят и да изхранват семействата си, а не да получават социални помощи. Камен Димитров - 7 -ми мандат кмет на селото съдейства на хората, които му гласуват доверие години наред и се срещна с представителите на властта вчера в София. В Долни Цибър живеят около 1700 души, предимно от малцинствата, като 400 от тях са безработни.

Състезание по изкачване на сградата на общината във Видин до 14-тия етаж по вътрешното стълбище се проведе днес. То се организира от видинската пожарна и Спортен клуб "Вида плам", с подкрепата на Общината по повод 138-та годишнина от създаването на пожарната служба. В състезанието участваха членове на младежките противопожарни отряди и детската полицейска академия, както и огнеборци. Победител при учениците стана Денислав Цветанов от Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I", а при огнеборците Ивайло Иванов. И двамата дадоха еднакво време - 1 минута 4 секунди и 8 стотни.

Второкласниците от НУ "Васил Левски" посетиха Природонаучния музей в Белоградчик по случай Международния ден на птиците, честван от 1906г. Инициативата е на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Децата бяха придружени от класните ръководители, обществените възпитатели и секретаря на Комисията. Уредникът на музея Тодор Илиев изнесе интересна тематична беседа за флората и фауната на родния край и ролята им за равновесието в природата. "Ето синигерите. Те също са много и са защитен, защото са главните борци срещу гъсениците. Тъй като ние сме намалили значително броя на синигерите, се налага сега да прибягваме до химикали и други помощни средства, които пък предизвикват болести по човека."  Необходимо е подрастващите да се възпитават в уважение и толерантност не само към хората, но и към всички животни и околната среда. Природонаучният музей е редовно посещаван от стотици туристи и гости на Белоградчик.

Днес се навършиха 131 години от рождението на световноизвестния художник Жул Паскин.
Юлиус Мордекай Пинкас е роден във Видин, в семейството на еврейски търговец. След това заминава за Букурещ, каза уредникът от художествена галерия "Никола Петров" Красимир Кръстев. Паскин е смятан за един от тримата гении на 20 век, каза още художникът. Красимир Кръстев откри изложба живопис "Линия и цвят". Авторът, с над 180 участия в конкурси и изложби в България и по света, е подредил 72 платна в художествена галерия "Никола Петров" във Видин. Експозицията е своеобразно продължение на изложбата "Vertical art" отпреди 2 години, обясни авторът



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 август 2024 година

Това ще е поредно разочарование за хората, коментираха видинчани отлагането на изборите  за народни представители.  На срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни..

публикувано на 19.08.24 в 18:10

Кула отбеляза празника си

В  Кула  отбелязаха  празника на града . По традиция честването започна с празничен водосвет за здраве, отслужен от архиерейския наместник на Кулска духовна околия отец Илия :  „Братя и сестри, и тази година милостивият Бог ни удостои отново да доживеем и да посрещнем празника на този малък, великолепен и така в таланти достоен град..

публикувано на 19.08.24 в 16:58

Фестивал „Синия Дунав“ с рекорден брой участници тази година

За пета поредна година Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“, съобщават организаторите. Той ще се проведе на 6, 7 и 8 септември в Крайдунавския парк на града.През годините събитието се превърна в една от традиционните културни прояви на страните по поречието на река Дунав, като хиляди са участниците от България,..

публикувано на 19.08.24 в 16:51

Два горски пожара горят в Северозапада

Потушен е горският пожар в село Арчар.  Два  остават действащи в обхвата на Северозападно държавно предприятие (СЗДП), град Враца , съобщават от структурата. Тази сутрин, към 8.00 часа е постъпил сигнал за възобновяване на пожара в местността Струпешка могила в землището на с. Струпец, където три дни горските служители се бориха с огъня,..

обновено на 19.08.24 в 15:17

Редовните парламентарни избори се отлагат

Изборите за народни представители се отлагат, стана ясно на срещата на президента Румен Радев с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Държавният глава обясни, че няма да подпише указа за назначаване на новото служебно правителство и заради това поредните парламентарни избори няма да се проведат на 20 октомври. Причината -..

публикувано на 19.08.24 в 15:13

Криводол се готви за празник

Криводол отбелязва  празника на града на 29 август. По традиция на този ден се провежда тържествена сесия на Общинския съвет, а вечерта е предвиден концерт, обясни за Радио ВИДИН Христина Кръстева от местното читалище "Никола Вапцаров - 1924".  "За този ден обикновено имаме тържествена сесия, на която се връчват наградите на хора и институции,..

публикувано на 19.08.24 в 14:00

Министър отговори за безопасността на сондажи в Северозапада

Представители на компанията, която ще проучва за наличие на метални полезни изкопаеми в землищата на общините Своге, Мездра и Ботевград, са уверили служебния министър на туризма Евтим Милошев, че от дейността няма да бъдат засегнати туристически атракции в тези общини. Това стана известно от думите на министър Милошев по време на парламентарния..

публикувано на 19.08.24 в 12:15